Advies: maak Afsluitdijk steviger
De Afsluitdijk is na bijna tachtig jaar toe aan een flinke opknapbeurt om beter bestand te zijn tegen zware stormen.
Een adviescommissie stelt voor om de top van de dijk te versterken met een laag asfalt. De waterkering is dan beter beschermd tegen golven die onder uitzondelijke omstandigheden over de dijk kunnen slaan.
De veiligheid van de dijk is nu niet gegarandeerd bij stormen die gemiddeld eens in de 10.000 jaar voorkomen. Oorzaak is vooral dat er meer rivierwater het IJsselmeer instroomt, terwijl aan de overkant van de dijk het waterpeil in de Waddenzee stijgt onder invloed van klimaatveranderingen.
Gras
De commissie kon kiezen uit vier mogelijkheden, waaronder een plan om een betonnen schild op de dijk te zetten. Die variant is wat de commissie betreft ook mogelijk, maar de voorkeur gaat uit naar een 'overslagbestendige' dijk met een asfaltlaag.
Een schild heeft als nadeel dat het beeld van de Afsluitdijk ingrijpend verandert. Bij het aanbrengen van een asfaltbekleding hoeft dat niet te gebeuren, omdat daarop weer een natuurlijke laag kan worden aangebracht waarop gras groeit.
Veiligheid
Deze oplossing heeft ook een financieel voordeel, omdat die in twee stappen kan worden uitgevoerd. In eerste instantie kan er een versterking worden aangebracht die toereikend is tot 2050. Daarna volgt mogelijk een verdere aanpak, maar als blijkt dat dit niet nodig is, scheelt dat in de kosten.
Commissievoorzitter Ed Nijpels heeft het advies overhandigd aan staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur. Atsma is positief over het werk van de commissie. Er zijn volgens hem "degelijke ideeën aangedragen die veiligheid als belangrijkste uitgangspunt hebben".