NOS NieuwsAangepast

Tribunaal veroordeelde al 126 oorlogsmisdadigers

Servië heeft de Servische generaal Ratko Mladichem overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Mladic is het derde kopstuk uit de Joegoslavische oorlog dat voor de internationale rechtbank moet verschijnen.

Het tribunaal werd in 1993 opgericht met drie doelen: het stoppen van de oorlogsmisdaden, het bestraffen van oorlogsmisdadigers en het voorkomen van het schenden van het humanitair recht.

Dusko Tadic

Sinds de oprichting in 1993 veroordeelde het Joegoslaviëtribunaal 126 verdachten. 161 mensen werden door het tribunaal aangeklaagd.

Het eerste proces was in 1996 tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic. Hij kreeg in hoger beroep twintig jaar cel. Andere belangrijke veroordelingen zijn die van Radislav Krstic, Milan Martic, Milomir Stakic, Ante Gotovina en Mladen Markac.

De Servische generaal Radislav Krstic wordt in 2004 in hoger beroep veroordeeld tot 35 jaar cel wegens volkerenmoord onder de moslims van Srebrenica. Ook de Servisch-Kroatische politicus Milan Martic krijgt 35 jaar cel wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Milomir Stakic, de Bosnisch-Servische oorlogsburgemeester van Prijedor werd tot 40 jaar cel veroordeeld wegens misdaden op de burgerbevolking van Prijedor.

Ante Gotovina, generaal in het Kroatische leger en commandant van het militaire district Split, kreeg 24 jaar cel opgelegd en Mladen Markac, de assistent-minister van Binnenlandse Zaken, 18 jaar. Beiden werden veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid.

Kopstukken

Lang heeft het tribunaal moeten wachten op de kopstukken uit de Joegoslavië-oorlog. De eerste was Slobodan Milosevic, de voormalige president van Joegoslavië. Het tribunaal klaagde hem in 1999 aan wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Hij werd in 2001 gearresteerd in zijn villa in Belgrado. In 2002 werd hij voor het eerst voorgeleid voor het tribunaal in Den Haag. Omdat hij stelselmatig weigerde mee te werken, sleepte het proces zich enige jaren voort. Uiteindelijk is hij nooit veroordeeld, omdat hij in 2006 in zijn cel in Scheveningen aan een hartstilstand overleed.

Radovan Karadzic

Op dit moment lopen bij het tribunaal nog dertien zaken, waaronder die tegen Radovan Karadzic, de voormalig president van de Bosnische Serviërs. Hij wordt beschuldigd van diverse oorlogsmisdaden. Het lukte hem 13 jaar lang uit handen van justitie te blijven. Hij werd in 2008 opgepakt en door Servië overgedragen aan het tribunaal.

Het proces tegen Karadzic begon op 26 oktober 2009 in afwezigheid van de beklaagde. Karadzic, die zijn eigen verdediging voert, vond dat hij te weinig tijd had gekregen om zich voor te bereiden.

Op 5 november 2009 kreeg hij een advocaat toegewezen. Wel werd de zaak verdaagd tot 1 maart 2010. Op die dag sprak Karadzic zijn openingsverklaring uit waarin hij stelde dat het een mythe is dat ruim 8000 moslims werden vermoord na de val van Srebrenica.

Nu krijgt hij dus in de Scheveningse gevangenis gezelschap van de vorige week gearresteerde generaal Ratko Mladic.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl