NOS NieuwsAangepast

Verdachte moord Politkovskaja vast

In Tsjetsjenië is de verdachte van de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja opgepakt. Het zou gaan om Roestam Machmoedov. Dat heeft de advocaat gezegd die de broer van Machmoedov bijstaat. De broer werd als medeverdachte al eerder opgepakt.

Machmoedov was jarenlang voortvluchtig en verbleef vermoedelijk in het buitenland. Hij werd maandagavond opgepakt in de woning van zijn ouders in Tsjetsjenië. De advocaat van zijn broer verwacht dat hij zal worden overgebracht naar Moskou.

Anna Politkovskaja werkte als onderzoeksjournaliste en werd in 2006 in Moskou doodgeschoten in de hal van het appartementencomplex waar ze woonde. Ze was een uitgesproken tegenstander van toenmalig president Poetin en schreef onder meer zeer kritisch over zijn Tsjetsjenië-politiek.

Slepende zaak

De zaak-Politkovskaja loopt al jaren. Twee broers van Machmoedov werden eerder samen met een oud-agent opgepakt en voor de rechter gebracht. De broers waren volgens justitie medeplichtig en de oud-agent zou de moord op Politkovskaja hebben georganiseerd.

In eerste instantie werd het drietal vrijgesproken, maar later werd bepaald dat de zaak opnieuw moest worden gedaan. Tegen de hoofdverdachte Roestam Machmoedov loopt al sinds 2008 een internationaal arrestatiebevel.

De moord op Politkovskaja leidde internationaal tot veel protest. De aanslag werd gezien als bewijs dat de persvrijheid in Rusland onder Poetin steeds verder werd ingeperkt. Het Kremlin heeft altijd ontkend bij de aanslag betrokken te zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl