NOS NieuwsAangepast

Geen succes missie Zuma in Tripoli

Het bezoek van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma aan de Libische leider Kadhafi heeft niet voor een doorbraak kunnen zorgen. In een verklaring zei Zuma dat Kadhafi nog steeds welwillend staat tegenover de 'routekaart naar vrede' die de Afrikaanse unie had voorgesteld. Verder zei hij dat Kadhafi niet van plan is om Libië te verlaten.

Zuma kwam maandag aan in Libië voor besprekingen met Kadhafi. Een mogelijk aftreden van Kadhafi zou niet op de agenda hebben gestaan. Wel wilde Zuma een onmiddellijk staakt-het-vuren van alle partijen.

Onafhankelijk nieuws

In Benghazi hebben de opstandelingen maandag de lancering van een nieuw onafhankelijk televisiestation gevierd. Grote groepen mensen verzamelden zich in de stad om op grote schermen naar de uitzending van Libya Alhurra (=vrij Libië) te kijken. Ze zwaaiden met vlaggen en zongen het volkslied van de opstandelingen.

De satellietzender brengt nieuws uit Libische gebieden die in handen zijn van de opstandelingen. "Ongelooflijk", noemt presentator en medeoprichter Zuhair El Barasi de televisiezender. "Dit is vrijheid. Onze droom is uitgekomen, ik hoop dat dit laat zien dat het Libische volk echt in een nieuw en vrij Libië gelooft."

Mediaoorlog

Met de zender willen de opstandelingen nieuws over de opstand in Libië brengen en tegenwicht bieden aan de staatsmedia. De officiële radio- en televisiezenders worden gecontroleerd door Kadhafi en bereiken veel Libiërs. "De mediaoorlog van Kadhafi is erg effectief", erkent El Barasi, "veel mensen geloven Kadhafi's propaganda nog steeds, zelfs hier in Benghazi."

Toch is hij tegen het blokkeren van die zenders, zoals de Arabische Liga heeft voorgesteld. "Wij willen Kadhafi's zenders niet verbieden, we willen alleen dezelfde vrijheid hebben om onze standpunten te verkondigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl