NOS Nieuws

Wekdienst 8/10: Iran-demonstratie op het Malieveld • Ronde van Lombardije

Goedemorgen! Op het Malieveld vindt vandaag een grote demonstratie plaats vanwege de protesten in Iran en de laatste wielerklassieker van het jaar vindt plaats: de Ronde van Lombardije.

Eerst het weer: In het zuiden perioden met zon, in het noorden naast geregeld zon ook een enkele bui. Maximumtemperatuur rond 16 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de hele wereld protesteren mensen tegen het geweld van het Iraanse regime. Ook op het Malieveld in Den Haag is een demonstratie.
  • Met de Ronde van Lombardije staat vandaag de laatste wielerklassieker van het jaar op het programma. De 116e editie van de Italiaanse koers gaat over 253 kilometer, van Bergamo naar Como. Vorig jaar won de Sloveen Tadej Pogacar in Lombardije, Bauke Mollema zegevierde in 2019.
  • PvdA'ers komen bijeen voor een politieke ledenraad in Apeldoorn. Partijleider Attje Kuiken zal daar naar verwachting verantwoording afleggen voor de kwestie-Arib.
  • En een groot Glory-kickboksevenement wordt gehouden in stadion Gelredome. Daar zullen volgens de organisatie miljoenen mensen uit de hele wereld naar kijken. Het hoofdgevecht gaat tussen de zwaargewicht-legendes Alistair Overeem en Badr Hari.

Wat heb je gemist?

In het Groningse gaswinningsgebied is rond 04.15 uur een aardbeving geweest. De beving had volgens het KNMI een kracht van 3,1. Het instituut registreerde de aardbeving bij het dorp Wirdum, tussen Loppersum en Appingedam.

Of er schade is door deze beving is nog onbekend. Twee weken geleden was er in het gaswinningsgebied ook al een aardbeving. Die was bij Uithuizen en had een kracht van 2,7.

Op sociale media melden mensen uit onder meer de stad Groningen, Appingedam, Delfzijl en Hoogezand dat ze de beving gevoeld hebben. Volgens het KNMI is sprake van een zogeheten 'geïnduceerde aardbeving'. Dat betekent dat er geen natuurlijke oorzaak is.

De zwaarste aardbeving in het gebied is in 2012 gemeten. Die beving was in Huizinge en had een kracht van 3,6.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het WK voetbal is pas over zes weken, maar in de Haagse Marktweg zijn ze er al zo goed als klaar voor. De bewoners strijden dit jaar opnieuw voor de titel van mooiste oranjestraat van Nederland.

Oranje kerstmannen en Sinterklaas: Haagse wijk maakt zich al klaar voor WK voetbal

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl