Starlink-satellieten boven Denemarken
NOS Nieuws

'Storing in satellieten van Starlink hindert Oekraïense opmars'

Het Oekraïense leger wordt bij de herovering van grondgebied op de Russen gehinderd door storingen in de satellieten van Starlink. Die storingen leidden de afgelopen weken tot een "catastrofale" uitval van communicatie, zegt een Oekraïense regeringsfunctionaris in de Britse krant Financial Times.

Veel storingen deden zich voor op het moment dat Oekraïense militairen door de Russische linies braken, aldus de krant, met name aan het front in de zuidelijke regio's Cherson en Zaporizja, maar ook in het oosten van het land. De uitval van de satellieten zorgde voor paniek, zegt een andere anonieme Oekraïense functionaris.

Twee vertegenwoordigers van westerse mogendheden laten de krant weten bekend te zijn met het probleem.

Veiligheidsmechanisme

Starlink is het systeem van communicatiesatellieten dat door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk en met steun van de Amerikaanse regering en donateurs in de lucht is gebracht. Dankzij dit systeem kunnen de Oekraïense militairen veilig met elkaar communiceren, informatie uitwisselen en drones inzetten.

Een belangrijke Oekraïense donateur vermoedt dat SpaceX een veiligheidsmechanisme heeft ingebouwd om te voorkomen dat het Russische leger er gebruik van maakt. De storingen deden zich met name voor in gebieden die net heroverd waren en waarvan de bevrijding nog niet bekend was gemaakt, zei een woordvoerder van de donateur tegen de krant. Hij raadt het Oekraïense leger en SpaceX aan beter met elkaar samen te werken.

De Financial Times vroeg SpaceX, eigenaar Elon Musk, de Oekraïense regering en het Oekraïense leger om een reactie. Ze onthouden zich allemaal van commentaar.

Musk reageerde wel op Twitter, maar niet inhoudelijk. Hij schrijft dat de verslaggeving van de krant niet deugt, omdat andere partijen slechts een klein deel van de kosten zouden hebben betaald. "En wat op het slagveld gebeurt, dat is geheim."

Trein van lichtstrepen

Starlink komt bij helder weer ook in andere landen geregeld voorbij, als een trein van lichtstrepen, honderden kilometers boven het aardoppervlak. In Nederland was dat onder meer op 7 mei vorig jaar.

Het project moet ertoe leiden dat de hele wereld in 2024 toegang heeft tot snel internet. Uiteindelijk moet het netwerk uit zo'n 12.000 satellieten bestaan. De eerste satellieten zijn in 2019 gelanceerd. Sindsdien zijn er regelmatig nieuwe bijgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl