NOS NieuwsAangepast

Marco Florijn nieuwe wethouder Rotterdam

De PvdA in Rotterdam draagt Marco Florijn voor als opvolger van de onlangs opgestapte wethouder van Sociale Zaken Dominic Schrijer. Dat heeft fractievoorzitter Richard Moti in het stadhuis van Rotterdam bekendgemaakt.

De 33-jarige Florijn is nu nog wethouder voor de PvdA in Leeuwarden. Daar werd hij in 2009 tot wethouder van het jaar verkozen. Moti zei in een toelichting dat Florijn een "brok bestuurlijke ervaring" heeft en op dag één kan beginnen.

Florijn zou een groot netwerk hebben met ingangen bij onder meer het ministerie en verschillende instanties. Hij moet als portefeuillehouder Sociale Zaken onder meer de grote bezuinigingen van het kabinet gaan doorvoeren; de kwestie waarover zijn voorganger Schrijer viel.

Conflict

Schrijer legde twee weken geleden zijn functie neer na een conflict met zijn collega-wethouders en de PvdA-fractie, die zijn aftreden hadden geëist. De breuk ontstond na opmerkingen van de wethouder in de media.

Schrijer zei dat hij door zijn eigen partij gedwongen werd asociale bezuinigingen door te voeren. Hij wilde niet meer dan 100 miljoen euro bezuinigen op het armoedebeleid en de bijstand. De andere leden van het college en Rotterdamse PvdA wilden dat wel.

Uitdaging

Schrijers opvolger Florijn betreurt dat hij na vijf jaar Leeuwarden gaat verlaten, omdat hij daar als wethouder ook een grote opdracht had te vervullen. Dat hij nu voor Rotterdam kiest, heeft alles te maken met die grote uitdaging op sociaal terrein, zei hij.

Florijn wordt donderdag 9 juni aan de raad voorgesteld. Als die instemt met zijn benoeming, gaat hij direct aan het werk in Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl