NOS NieuwsAangepast

Moszkowicz wil volledige vrijspraak Wilders

Een groot compliment voor het Openbaar Ministerie. Daar begon advocaat Bram Moszkowicz zijn pleidooi mee in een van de laatste zittingsdagen van het proces tegen Geert Wilders.

"Ik heb zelden een requisitoir meegemaakt dat zo goed is qua geleerdheid en doorwrochtheid", zei Moszkowicz over het betoog van het OM van vorige week woensdag. Daarin eist het volledige vrijspraak van Wilders. De raadsheer had het zelf best als pleidooi willen gebruiken.

Tegen de rechtbank: "Je moet van goeden huize komen, voorzitter, als je andere conclusies wilt trekken dan in het requisitoir".

Vrijspraak

Net als in zijn pleidooi van oktober vorig jaar probeerde Moszkowicz zijn cliënt vrij te pleiten van alle beschuldigingen. Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. "Hij doet een appèl op de rechtbank", zei Moszkowicz, "om hem en 1,5 miljoen Nederlanders met hem de mond niet te snoeren".

In zijn pleidooi ging hij alle aan Wilders toegeschreven uitspraken na en legde uit wat die daarmee bedoelde. Volgens Moszkowicz zijn Wilders bepaalde uitlatingen ten laste gelegd, die niet blijken uit de beschikking van het hof. "Daar heb ik me over beklaagd', zei de advocaat.

Moszkowicz haalde ook veel nationale en internationale jurisprudentie aan om zijn pleidooi kracht bij te zetten.

Politieke debat

Volgens de raadsman heeft Wilders "moslims niet willen aantasten in hun menselijke waardigheid". "Hij heeft dat niet beoogd en niet op de koop toegenomen. Hij heeft juist het tegendeel beoogd."

Daarnaast is Wilders een politicus, waardoor hij met zijn uitlatingen "een zinvolle bijdrage levert aan de al eerder in gang gezette discussie over de Koran en ook aan die over de islam". "Het geweten van Wilders dicteert hem deze discussie op de politieke agenda te plaatsen. Deze context neemt de strafbaarheid weg."

Bovendien zijn de uitspraken van Wilders gestoeld op feiten, vindt Moszkowicz. "Wilders vertolkt geen onderbuikgevoelens, Wilders benoemt feiten."

Laatste woord

Woensdag volgt de reactie van het OM op het pleidooi en krijgen Moszkowicz en Wilders het laatste woord. Eind juni doen de rechters uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl