Oekraïense militairen rusten even uit onderweg naar het front in de regio Charkov
NOS NieuwsAangepast

Kiev: Oekraïense strijdkrachten blijven Russen onder druk zetten

Oekraïense troepen blijven druk uitoefenen op de zich terugtrekkende Russische strijdkrachten in het land. De Oekraïners zijn naar eigen zeggen dinsdag verder opgerukt in door Rusland bezet gebied en hebben meer Russische eenheden op de vlucht gejaagd.

Rusland heeft bevestigd dat het recent troepen heeft teruggetrokken uit gebieden in het noordoosten van de regio Charkov. Volgens de Oekraïense grenswacht hebben Oekraïense militairen Vovtsjansk veroverd. Die stad ligt op 3 kilometer van de Russische grens en was door Rusland op de eerste dag van de oorlog ingenomen.

Een bevrijd dorpje aan het front waar de ravage van de oorlog goed te zien is:

Bogorodychne is bevrijd, maar beschietingen nog vlakbij

'Bewijs voor oorlogsmisdaden'

De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de regio Charkov. Deze claim is niet onafhankelijk te verifiëren.

Een hoge politieofficier van de plaats Balaklia zegt dat Russische troepen daar regelmatig gevangenen martelden. Ook zouden de bezetters militairen en familieleden van militairen gevangen hebben genomen.

De martelingen zouden hebben plaatsgevonden in het politiebureau van Balaklia:

Ooggetuigen meldden volgens de Oekraïense politie dat de Russen onder meer elektriciteit gebruikten om gevangenen te martelen. Volgens onbevestigde berichten uit andere delen van de regio zou het Russische leger ook burgers hebben vermoord.

'Terugtrekking uit Melitopol'

Russische troepen zouden ook bezig zijn aan een terugtrekking uit Melitopol, zegt Ivan Fedorov, tot de bezetting door Rusland de burgemeester van die stad. Die claim is niet door andere bronnen bevestigd. Volgens Fedorov gaan er eenheden richting De Krim.

Rusland houdt Melitopol bezet sinds begin maart. De stad is een belangrijke schakel in de Russische bevoorradingslijnen tussen het zuiden en de Donbas-regio.

In zijn nachtelijke toespraak zei de Oekraïense president Zelensky dat zijn troepen in de terugveroverde gebieden 'stabilisatiemaatregelen' uitvoeren. Russische militairen, 'saboteurs' en vermeende collaborateurs worden opgespoord, zei hij. "Het is heel belangrijk dat samen met onze troepen en onze vlag ook het normale leven terugkeert in het bevrijde gebied", aldus de president.

Pamfletten voor vluchtende Russen

Persbureau Reuters meldt op basis van Oekraïnse berichten dat er chaos heerst onder de zich terugtrekkende Russische eenheden en dat veel Russische militairen zich overgeven. Ook die claims kunnen niet onafhankelijk worden bevestigd. De Oekraïense strijdkrachten vuren granaten met pamfletten af naar de vluchtende Russen om hen aan te sporen zich over te geven.

De terugtrekking weerhoudt Rusland er niet van Oekraïense posities te bestoken. Zo werd dinsdag de stad Lozova in de regio Charkov geraakt. Daarbij vielen drie doden en negen gewonden, meldt de regionale gouverneur. De stad Charkov werd eveneens getroffen. Ook blijft Rusland volgens Oekraïne granaten afvuren op de kerncentrale van Zaporidzja.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl