NOS WielrennenAangepast

Kruijswijk: "Gewoon aanklampen"

"Gewoon aanklampen bij de rest", verklaart Steven Kruijswijk zijn knappe negende plaats in de Giro van 2011.

"Drie weken op niveau blijven, goed herstellen, constant de focus houden. Zo simpel is fietsen eigenlijk", grapt de 23-jarige Nederlander van Rabobank.

Hij is de eerste Nederlander sinds Erik Breukink in 1989 die in de toptien van de Giro finisht.

"Hoopte op top vijftien"

In 2010 werd hij bij zijn debuut in de Ronde van Italië al achttiende. "Ik wilde dit jaar waarmaken dat ik ook mét hoge verwachtingen een goede Giro kon rijden", verwijst Kruijswijk naar zijn vrije rol een jaar eerder.

"Ik hoopte op een plaats in de top vijftien. Ik wilde daarnaast kijken of ik voor een ritzege zou gaan of me helemaal zou richten op het klassement."

Met een echte kopman was Rabobank niet van start gegaan. "Ik had niet verwacht dat ik bergop bij die renners kon aanklampen." In de eerste bergetappes door de Dolomieten was Kruijswijk enigszins verbaasd over zijn kunnen, maar naarmate de Giro vorderde, stegen zijn verwachtingen. "Gisteren was ik er al een beetje aan gewend. Dan verwacht je dat je er bij zit."

Ronde van Zwitserland

De volgende koers begint op 11 juni. "Ik ga nu een paar dagen rust pakken. De eerstvolgende wedstrijd is de Ronde van Zwitserland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl