NOS NieuwsAangepast

'Cruciale rol Nederland bij arrestatie Mladic'

Nederland heeft een cruciale rol gespeeld bij de arrestatie van de Servische oud-generaal Ratko Mladic. Dat zegt de Zuid-Afrikaan Richard Goldstone, die de eerste hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag was.

Altijd als de uitbreidingsplannen van de Europese Unie aan de orde kwamen, hamerde Nederland erop dat Servië pas mag toetreden als alle oorlogsmisdadigers zijn gepakt, aldus Goldstone. "Nederland bleef aandringen op de arrestatie van Mladic."

Goldstone was ook betrokken bij de Dayton-akkoorden die de vrede in het voormalig Joegoslavië inluidden. Aanvankelijk lag er een deal op tafel waarbij de vrede kon worden getekend in ruil voor onder meer de vrijheid van Mladic en de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. De Zuid-Afrikaan weigerde dat.

'Nooit te laat'

Goldstone was in Californië toen hij het nieuws van Mladic' arrestatie vernam. Hij werd wakker gemaakt door zijn vrouw die het op de radio hoorde.

Hoewel de arrestatie van Mladic lang op zich heeft laten wachten, geeft het wel voldoening, zegt Goldstone. "Het is nooit te laat voor gerechtigheid." Hij sprak vorig jaar bij de herdenking van Srebrenica met vrouwen die nog altijd rouwen om het verlies van hun man of zoon.

'Geen druk'

In Servië wordt ontkend dat een eventueel lidmaatschap voor de Europese Unie een rol heeft gespeeld bij de arrestatie van Mladic. President Tadic zei donderdag dat de opstelling van de EU, en met name die van Nederland, niet heeft geleid tot de aanhouding. "Daar was geen druk voor nodig. We hebben het helemaal zelf gedaan."

Opvallend is wel dat Serge Brammertz, de hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, ruim een week geleden op bezoek was in Belgrado en toen dreigde met een negatief rapport over de samenwerking tussen Servië en het tribunaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl