NOS NieuwsAangepast

Schilderijen gestolen uit museum Leerdam

In Leerdam zijn twee 17e-eeuwse Hollandse meesterstukken uit het museum het Hofje van Mevrouw van Aerden gestolen. Het gaat om twee werken die in 1988 ook al eens gestolen werden.

De dieven gingen ervandoor met het schilderij 'De twee lachende jongens, van wie één met een bontmuts en een bierkruik' van Frans Hals en het 'Bosgezicht met bloeiende vlier' van Jacob van Ruysdael.

De schilderijen zijn afgelopen nacht gestolen uit het museum. Volgens de politie ging het alarm van het museum af, maar was de dader al weg toen agenten ter plekke kwamen.

De politie doet in Leerdam buurt- en sporenonderzoek

Tweede keer

Beide werken werden in 1988 ook al eens ontvreemd uit het museum. De schilderijen keerden terug toen een tussenpersoon in 1991 liet weten aan de doeken te kunnen komen.

Justitie zei toen normaal gesproken alleen tipgeld te betalen, maar maakte een uitzondering vanwege de culturele waarde van de gestolen werken. Om wat voor bedrag het toen ging, is niet bekend.

In opdracht

Een jaar later werden de opdrachtgever en twee inbrekers voor de roof opgepakt. Zij bleken ook achter een diefstal van drie Van Goghs uit het Noord-Brabantsmuseum te zitten. De 39-jarige hoofdverdachte kreeg vier jaar cel.

Beide kunstwerken staan nu in de internationale databank voor gestolen kunst. Het museum wil niets kwijt over de waarde van de werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl