NOS NieuwsAangepast

Rechter: Mladic kan naar Den Haag

Ratko Mladic is fit genoeg om te worden uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Dat heeft een rechter in Belgrado besloten.

De advocaat van de Servische oud-generaal heeft drie dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het is nog niet duidelijk of Mladic wil meewerken aan een proces bij het Joegoslaviëtribunaal.

Mladic werd vandaag opnieuw voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Het eerste verhoor, gisteren, werd voortijdig beëindigd, omdat Mladic geen antwoord gaf op de vragen van de rechter. Volgens zijn advocaat was hij niet in staat om de vragen te beantwoorden, omdat hij ziek is.

Het Joegoslaviëtribunaal wil Mladic berechten voor oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en volkenmoord. Ook de moord op bijna 8000 inwoners van Sbrenica, in 1995, staat in de aanklacht.

Beloning

De Servische regering deelt geen beloning uit voor de arrestatie van Mladic. Er was tien miljoen euro uitgeloofd voor de gouden tip die tot de aanhouding van Mladic zou leiden, maar die is nooit binnengekomen.

Mladic werd gisteren aangehouden in Lazarevo, een dorpje op 60 kilometer afstand van Belgrado. Daar hield hij zich schuil in het huis van zijn familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl