Klagers aan zet in proces-Wilders
Diverse benadeelde partijen hebben voor de rechtbank in Amsterdam hun vorderingen toegelicht tegen PVV-leider Geert Wilders.
Onder anderen de advocaten Pestman en Prakken, en oud-GroenLinks politicus Mohamed Rabbae voerden het woord. De advocaten vertegenwoordigen vier organisaties: Nederland Bekent Kleur, Landelijk Beraad Marokkanen, de Antilliaanse beweging MAAPP en de Turkse Arbeidsvereniging in Nederland, HTIB. Zij vinden dat Wilders aanzet tot haat, discrimineert en beledigt.
Verziekt
Volgens Prakken is de islamkritiek van Wilders niet los te zien van het aanzetten tot haat jegens moslims, zoals het Openbaar Ministerie betoogt. Ze zei dat door Wilders' uitlatingen het leven van haar cliënten wordt verziekt: "Wilders' uitspraken zorgen voor een vergiftigde atmosfeer". Ze eiste een symbolische schadevergoeding van 1 euro en het publiceren van de uitspraak op de site van de PVV.
De klagers mogen spreken over hun eisen tot schadevergoeding, maar niet hun mening geven over het verloop van het proces. De vorige keer moest advocaat Prakken haar betoog op last van de rechtbank inkorten, omdat ze te veel inging op de strafbaarheid van Wilders. Ook nu was er onenigheid over de inhoud van haar tekst en sloeg ze een aantal passages over.
Marokkaans-Nederlanders
Naast de advocaten spraken twee Marokkaanse Nederlanders, Mohamed Rabbae en Amel Bensalah. Rabbae noemde Wilders "meer een politieke pyromaan dan een maatschappelijke brandweerman". Hij eiste ook 1 euro schadevergoeding en een rectificatie van Wilders in twee landelijke kranten.
Bensalah kwam met een persoonlijk verhaal. Ze zei dat ze "niet de schuld wenst te krijgen van allerlei maatschappelijke problemen". "Ik wens geen paria te worden in het land waar ik geboren en getogen ben. Ik weiger de beschuldigingen van Wilders op mijn schouders te nemen. Die hypotheek van angst en haat is mij te zwaar."
Levensgenot
Vervolgens sprak advocaat Sarolea namens klaagster Yvonne Wolthuis, die vindt dat Wilders oorlogstaal uitslaat. Door zijn uitspraken neemt haar levensgenot af, zei Sarolea. Hij eiste ook 1 euro schadevergoeding.
Namens een stichting van Marokkaanse moskeeën eiste advocaat Nix van Wilders ook een schadevergoeding van 1 euro, maar dan per lid van de gemeenschap. Het kwam volgens hem neer op een totaal van 128.473 euro.
'Moderne Hitler'
Ook ex-advocaat Jeroen de Kreek kreeg de gelegenheid om zijn vordering toe te lichten, maar hij werd door de rechtbank al snel tot de orde geroepen. Hij wilde dat Wilders voor zijn vermeende misdaden zou worden vastgezet en noemde hem een "moderne Hitler". Nadat De Kreek volgens de rechtbank meerdere malen te ver was gegaan, werd hem het spreekrecht ontnomen.
De Kreek is naar eigen zeggen geobsedeerd door Wilders en komt daardoor niet meer aan zijn reguliere werk toe. Daarom wil hij een schadevergoeding van de PVV-leider. "Ik ben 24 uur per dag met meneer Wilders bezig. Het is juridisch reddend zwemmen wat ik doe. Dagen, maanden, jaren staan in het teken van Geert Wilders. Hij vergiftigt de samenleving en daarmee de lol in mijn leven."
Moskeeën
Woensdag kwamen de eerste klagers al aan het woord, waaronder advocaat Steijnen namens de Beweging tot Herstel van het Respect. Ook hij mocht van de rechter slechts een deel van zijn betoog voorlezen.
Steijnen noemde het "een evidente leugen dat Wilders zich tegen de islam keert en niet tegen moslims". "De gewone moslims voelen zich door het optreden van Wilders niet alleen beledigd en geschokt, maar wezenlijk in hun bestaan bedreigd. Ze worden niet langer als volledig burger van onze samenleving geaccepteerd."
De klagers hebben weinig kans dat zij hun zin krijgen. Het Openbaar Ministerie vindt dat de benadeelde partijen in het proces geen schadevergoeding dienen te krijgen, omdat ze geen directe schade hebben geleden door Wilders' uitlatingen.
De volgende zitting is aanstaande maandag om 14.00 uur. Wilders' advocaat Moszkowicz houdt dan zijn pleidooi.