De raketaanval in de plaats Nova Kachovka
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne bestookt Russisch wapendepot Cherson, offensief ophanden

Oekraïne claimt dat het gisteravond een Russisch wapendepot in de Zuid-Oekraïense regio Cherson heeft opgeblazen. Het Oekraïense leger meldt dat bij de raketaanval in de plaats Nova Kachovka 52 Russen zijn gedood. Ook zouden er militaire voertuigen zijn vernietigd.

De Oekraïners hebben de aanval uitgevoerd met een door Amerika geleverd mobiel raketsysteem van het type M142 Himars, meldt een pro-Russische functionaris. Dat systeem wordt uitgerust met raketten die een bereik hebben van maximaal zo'n 80 kilometer.

De functionaris zegt in de Russische media dat burgers en civiele infrastructuur geraakt zijn. Volgens hem zijn er zeven doden gevallen en zo'n zestig gewonden. Ook zouden er nog mensen onder het puin liggen. Verder zouden pakhuizen waar salpeter lag opgeslagen zijn geraakt, met grote explosies tot gevolg.

Op niet geverifieerde beelden is een grote vuurbal te zien die oplicht tegen de nachtelijke hemel:

Het Oekraïense leger bereidt een grootschalig tegenoffensief in de door Rusland bezette zuidelijk regio voor. Vicepremier Veresjtsjoek riep vrouwen en kinderen vorige week op om de provincies Cherson en Zaporizja te ontvluchten. Ze zei op de nationale televisiezender dat burgers zo kunnen voorkomen dat ze "menselijke schilden" worden.

NAVO-steun behouden

Volgens defensiedeskundige Frans Osinga dient de aankondiging van een tegenoffensief meerdere doelen. "Allereerst om aan het volk te laten zien dat er licht aan het eind van de tunnel is, en dat de mobilisatie zijn vruchten afwerpt. Ook is het gericht aan Rusland, dat hierdoor mogelijk gedwongen wordt om eenheden vanuit de Donbas te verplaatsen naar het zuiden waardoor de opmars in de Donbas zal stokken."

Verder bevat de Oekraïense strijdbaarheid wat Osinga betreft de boodschap aan het Westen om vooral door te gaan met het geven van militaire steun. "Die steun is hard nodig, want de factor tijd speelt een belangrijke rol in de strijd in Oekraïne."

Hij denkt dat de Oost-Europese landen en de NAVO zeker bereid zijn om die steun te geven. "Want als de oorlog uitmondt in een soort frozen conflict, dan zou dit door Poetin gezien worden als een bewijs dat agressie loont en dat Rusland over een paar jaar alsnog kan proberen om Kiev te veroveren."

Hoewel het met de steun van die landen voorlopig wel goed lijkt, denkt Osinga dat Oekraïens militair succes op een redelijk korte termijn van belang is om ook op de wapenzendingen te kunnen blijven rekenen. "Duitsland en Italië bijvoorbeeld zijn erg bezorgd over hun energieafhankelijkheid van Rusland en de grote economische gevolgen als Rusland besluit de gaskraan definitief geheel dicht te draaien."

'Miljoen manschappen'

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov zei zondag tegen de Britse krant The Times dat Oekraïne een troepenmacht van een miljoen mensen op de been kan brengen voor het offensief. Uitgerust met westerse zware wapens moeten de militairen het zuidelijke grondgebied heroveren.

"We hebben ongeveer 700.000 militairen en als je de nationale garde, de politie en de grenswacht erbij optelt, zijn we met ongeveer een miljoen man", zei Reznikov tegen de krant.

Oekraïne wil de bezette kustgebieden terugnemen die van vitaal belang zijn voor de economie van het land, zei Reznikov. "We weten dat de politiek het als zeer urgent ziet. De president heeft de hoogste militaire chef de opdracht gegeven om plannen op te stellen."

Wapenleveranties

Een van die plekken bij de Oekraïense kust is Cherson. "Door hevige weerstand te bieden in de Donbas heeft Oekraïne tijd gewonnen voor de strijd in Cherson, dat economisch gezien veel belangrijker is", zegt Osinga. "In die tijd zijn westerse leveranties van artillerie, munitie en Himars-systemen gearriveerd."

Maar defensieminister Reznikov herhaalde andermaal dat er te weinig tempo in de de wapenleveranties uit het buitenland zit. "We hebben meer nodig, en ook snel, om de levens van onze soldaten te redden. Elke dag dat we moeten wachten op houwitsers, kunnen we honderd soldaten verliezen."

"En met die wapens kan Oekraïne een vuist maken en Rusland ook op afstand gevoelige verliezen toebrengen", aldus Osinga. "Zeker als Oekraïne ook het luchtoverwicht daar kan bevechten, is er een mogelijkheid dat de Russen worden teruggedrongen."

Volgens de defensiedeskundige is het duidelijk dat de Russen "echt last hebben van een slijtageslag. Er worden gevangenen met gevechtservaring vrijgelaten uit gevangenissen en ook aan de Fins-Russische grens gestationeerde troepen worden naar het front gestuurd. Verder wordt er verouderd materieel uit de Koude Oorlog ingezet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl