NOS SportAangepast

Prachtige zege Rus op Clijsters

Arantxa Rus heeft op Roland Garros voor een daverende verrassing gezorgd door niemand minder dan Kim Clijsters de voet dwars te zetten: 3-6, 7-5, 6-1.

De tennisster uit Monster bereikte door haar zege voor het eerst de derde ronde van een grand slam-toernooi door. Clijsters daarentegen haalde juist voor het eerst sinds 2002 dat stadium níet.

De 20-jarige Rus begon nerveus aan het karwei op het winderige Phillipe Chatrier en werd direct tweemaal gebroken door de Belgische nummer twee van de wereld, die voor het eerst in vijf jaar weer actief is in Parijs en in de aanloop naar het grand slam-toernooi door een enkelblessure werd gehinderd.

De mondiale nummer 114 uit Nederland kreeg vervolgens haar zenuwen beter in bedwang en kwam steeds beter in de wedstrijd, mede omdat Clijsters vaak slordig speelde. Rus knokte zich in de tweede set zelfs van 2-5 naar 7-5 en werkte daarbij ook nog eens twee matchpoints weg.

Fout op fout

In de derde set behield Rus de kalmte, terwijl bij de verliezend finaliste van 2001 en 2003 de wanhoop steeds groter werd. De Vlaamse stapelde fout op fout, kon maar geen gaatje vinden in de muur die Rus optrok en leverde tot tweemaal toe haar opslagbeurt in met een dubbele fout.

Rus kon in de rally prima mee en had ook geen problemen met het hoge tempo waarmee Clijsters het tij trachtte te keren.

Op 5-1 miste ze op de service van Clijsters nog haar eerste matchpoint, maar met een schitterende winner sloeg de enige Nederlandse in het vrouwentoernooi bij de tweede kans wel toe. Het was pas de achtste winner van Rus in de partij, die Clijsters afsloot met 65 onnodige fouten op haar conto.

De zege van Rus op Clijsters, de laatste twee grand slam-toernooien (US Open en Australian Open) nog op haar naam had weten te schijven, is zonder concurrentie de meest opzienbarende prestatie in haar carrière.

Held

"Ik was aanvankelijk wel nerveus, want het was mijn eerste keer op centrecourt en dan ook nog tegen mijn held. Maar na de tweede set ging ik er in geloven. Ik ging gewoon voor elke bal. Ik zou altijd wel zo willen spelen", reageerde Rus, die in de volgende ronde stuit op de Russin Maria Kirilenko, de nummer 27 van de wereld.

"Ik ben echt heel blij. Het zit alleen niet zo in mij om heel enthousiast te doen. Maar ik voel echt wel van binnen hoe bijzonder dit is. Ik was er de afgelopen maanden tegen drie andere toppers al dichtbij geweest. Ik ben blij dat ik het nu een keer heb kunnen afmaken. Hopelijk is dit een doorbraak en kan ik het nu doorzetten."

Twijfel

Clijsters weet de nederlaag niet aan de enkelblessure die ze op weg naar Roland Garros opliep. "Met die enkel is niets mis. Als ik mij niet goed genoeg had gevoeld, was ik hier niet naartoe gegaan. Het probleem was dat ik aan mezelf begon te twijfelen. Dat is nooit goed, maar zeker niet op gravel. Ook toen ik met 6-3, 5-2 voor stond, had ik niet echt het gevoel dat het goed zat."

"Het was voor mij steeds kantje boord. Ik was steeds aan het vechten. Het lukte mij niet het juiste tactische plan op gravel te vinden. Als ik niet mijn beste spel speel, kan ik in de problemen komen tegen een meisje als Rus. Zij speelde ook goed en kwam steeds beter in de wedstrijd."

Sjarapova komt met de schrik vrij

Maria Sjarapova (7) kwam met de schrik vrij. De Russin, die deze maand nog het toernooi van Rome won, versloeg Caroline Garcia (Fra) met 3-6,6-4,6-0.

De 17-jarige nummer 188 van de wereld overrompelde de Russin anderhalve set lang met mokerslagen vanaf de baseline. In de tweede set kwam Garcia met een dubbele break op 4-1,maar toen sloegen de zenuwen toe. Sjarapova wist daar wel raad mee en won liefst 11 games op rij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl