NOS NieuwsAangepast

Moerdijkbrand begon bij luchtdrukpomp

Door verslaggever Henrik-Willem Hofs en researchredacteur Hugo van der Parre

Hans de Koning is de veiligheidscoördinator van Chemie-Pack. Het volgende verhaal is zijn versie van het ontstaan van de brand bij het bedrijf:

Op woensdagmiddag 5 januari was het niet druk bij Chemie-Pack. In deze eerste week na de jaarwisseling hebben sommige medewerkers nog vrij. Ook de directeur is weg, hij is met zijn gezin op wintersport in Oostenrijk.

Veiligheidscoördinator en bhv'er Hans de Koning zit in zijn kantoor aan de straatkant van het Chemie-Pack-complex, als om 14.27 uur uit de portofoon de mededeling knettert dat er brand is op het middenterrein.

De Koning loopt meteen zijn kantoor uit, langs de receptie en zegt dat 112 gebeld moet worden. "Is al gebeurd", antwoordt de receptioniste. De Koning haast zich naar het middenterrein en ziet dat een luchtdrukpomp in brand staat.

Plasbrand

Een paar minuten eerder was een medewerker in de overkapte ruimte naast de Vloeistofhal begonnen met het overpompen van een harsachtige vloeistof van de ene 00 liter-tank in een andere. Met een druk op de knop van de afvulmachine had hij de pomp, die in de buitenlucht op het binnenterrein staat, in werking gezet.

Het eentonige blaasbalgachtige geluid van de luchtdrukpomp bewijst dat hij het doet. Na een paar minuten waarschuwt opeens een vorkheftruckchauffeur dat de pomp in brand staat. Hoe dat kan is een raadsel, het product waarmee gewerkt wordt, kan immers pas vlamvatten bij een temperatuur van tweehonderd graden.

De operator pakt meteen een poederblusser en probeert het vuur te doven. Dat lukt pas als De Koning arriveert en meehelpt. Opluchting. Maar dan ziet De Koning achter een muurtje ook straling, met een nieuwe blusser dooft hij het daar beginnende vuurtje.

Terug buiten bij de pomp blijkt deze opnieuw in brand te staan. En dan gaat het echt mis... een kunststofcontainer met xyleen die vlakbij staat, begeeft het en duizend liter zeer brandbaar spul stroomt de binnenplaats op. In no time staat dat in vuur en vlam.

Met een man of vijf proberen de Chemie-Packers het vuur te bedwingen. Maar dan bezwijkt een tweede container... en een derde... er is geen houden meer aan. Het vuurtje op de binnenplaats is een plasbrand met metershoge vlammen geworden

Usb-stick

"Ontruimen, iedereen naar buiten", roept De Koning tegen zijn ploegje bedrijfshulpverleners. Hij rent naar de pompkamer vlakbij de ingang van het bedrijfsterrein om de voor de brandweer relevante papieren over Chemie-Pack op te halen, alsmede een usb-stick met daarop de actuele voorraadlijsten.

De Koning zet alle systemen om de branddeuren te sluiten van de loodsen aan, hoort de kleppen opengaan en ziet dat alles naar behoren werkt. Daarna sluit hij volgens voorschrift het hoofdriool af, zodat er geen chemische stoffen in het oppervlaktewater kunnen komen.

Omdat het vuur vooralsnog beperkt is tot een plasbrand op het middenterrein kan De Koning nog een ronde maken langs alle loodsen en kantoren om te controleren of er nog personeel is achtergebleven. Tot zijn grote opluchting is iedereen weg. De meesten hebben zich verzameld aan de overkant van de Vlasweg, sommigen maken opnames met hun mobiele telefoon.

Brandweer

Om 14.38 uur arriveert de eerste bluswagen, van de vrijwillige brandweer uit Moerdijk, kort daarna vrijwilligers uit Zevenbergen en Klundert. De Koning meldt zich bij de officier van dienst en zegt dat hij als veiligheidscoördinator alle ins en outs van het bedrijf kent.

Hij vraagt om de tankautospuit aan te sluiten op het schuimblussysteem. Dan kan de Vloeistofhal volgespoten worden en kan volgens hem worden voorkomen dat de meest brandbare stoffen vlam vatten. Maar de officier van dienst beslist anders: de slangen worden uitgerold, aangesloten op de daarvoor bestemde brandkranen aan de overkant van de weg en met de eerste straal water probeert de brandweer de brand te blussen.

De Koning probeert de brandweer ervan te overtuigen dat dát niet slim is, maar in zijn beleving wordt er niet meer naar hem geluisterd. Ook voor de papieren en de USB-stick is geen belangstelling.

Meer brandweerwagens arriveren en rollen meer slangen uit, meer water op de brand, later ook op de daken van de gebouwen. Toch gaat de ene loods na de andere er aan en als in de avond ook de muur naar buurman Wärtsilä bezwijkt valt ook dat bedrijf ten prooi aan de brand.

Lees ook: Brandweer Midden- en West Brabant reageert nog niet Lees ook: Brand bij Chemie-Pack verkeerd aangepakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl