NOS NieuwsAangepast

Verruiming bomenkap in Brazilië

Het Braziliaanse parlement heeft met een grote meerderheid een omstreden bosbouwwet goedgekeurd. Boeren mogen voortaan meer bos kappen en gewassen dichter bij rivieren en hoger op heuvels verbouwen.

Met de huidige wetgeving zijn landeigenaren verplicht bij ontginning van grond voor agrarisch gebruik tachtig procent van het regenwoud intact te houden. Het verlagen van dit percentage zal volgens voorstanders van de wet leiden tot een hogere voedselproductie.

In de wet is ook opgenomen dat boeren die zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan illegale kap, amnestie krijgen. Volgens belangenorganisaties heeft circa negentig procent van de boeren de regels geschonden.

Ontbossing

Natuurbeschermers zijn fel gekant tegen de wet. Volgens hen is door legale en illegale kap de ontbossing van het regenwoud in het Amazonegebied al bijna niet meer te stoppen en zal de wet het proces alleen maar verergeren. Verzilting van rivieren en het ontstaan van meer overstromingen en erosie zullen de gevolgen zijn, zeggen ze.

Vorige week werd bekend dat het aantal hectares regenwoud in Brazilië de afgelopen twee maanden bijna zes keer zo hard is afgenomen als in dezelfde periode vorig jaar. Dat bleek uit satellietfoto's.

Er zijn al weken grote spanningen tussen milieuactivisten en houthakkers en boeren. Twee actievoerders werden gisteren doodgeschoten, nadat ze eerder doodsbedreigingen hadden ontvangen. Hun lichamen werden gevonden in het natuurreservaat waar ze al zo'n 24 jaar aan het werk waren.

Veto

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft gezegd het voorstel te vetoën en niet te tekenen als de wet wordt aangenomen. De Senaat moet de nieuwe bosbouwwet nog goedkeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl