NOS NieuwsAangepast

Obama's ontvangen op Buckingham Palace

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw zijn door de Britse koningin Elizabeth verwelkomd op Buckingham Palace. Op de eerste dag van het staatsbezoek aan Groot-Brittannië hebben de Obama's onder meer geluncht met het koninklijk paar.

De president en zijn vrouw Michelle kregen een rondleiding door Buckingham Palace die eindigde in de paleistuinen. Daar werden ter ere van Obama 41 saluutschoten afgevuurd. Ook inspecteerde hij samen met prins Philip een erewacht van de Schotse Garde.

Even daarvoor had het paar een ontmoeting met prins Charles en zijn vrouw Camilla. Ook het pasgetrouwde echtpaar William en Catherine sprak kort met de Obama's.

Het bezoek van Obama is bijzonder te noemen. Hij is pas de derde president die een uitnodiging van koningin Elizabeth heeft mogen ontvangen. Zijn voorganger George Bush bezocht het land in 2003.

Belang

Morgen heeft president Obama een ontmoeting met de Britse premier David Cameron. Ze zullen waarschijnlijk vooral spreken over de toestand in Libië. De VS speelt samen met Groot-Brittannië en Frankrijk een grote rol bij de militaire ingreep in het land.

Voorafgaand aan het staatsbezoek onderstreepten Obama en Cameron al de gezamenlijke doelen en belangen van de twee landen. In een ingezonden artikel in The Times noemden ze de band tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zelfs van essentieel belang voor de hele wereld.

Aswolk

De Obama's vertrokken gisteren uit Ierland, waar Obama zijn reis begon. Het was eigenlijk de bedoeling dat het paar vanmorgen naar Londen zou vliegen, maar vanwege de aswolk boven IJsland werd het zekere voor het onzekere genomen.

Het vervroegde vertrek heeft geen gevolgen voor het verdere schema van de zesdaagse Europese reis van de president. Hij gaat ook nog naar Frankrijk, waar hij onder meer de G8-vergadering zal bijwonen, en Polen.

Rampgebied

De president kondigde vandaag aan dat hij zondag een bezoek zal brengen aan het rampgebied in de staat Missouri. Daar kwamen meer dan honderd mensen om het leven door een grote tornado.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl