NOS NieuwsAangepast

Aswolk bereikt morgen Nederland

Een speciaal vliegtuig heeft vanavond het Nederlandse luchtruim gecontroleerd op asdeeltjes uit de IJslandse vulkaan Grimsvötn. Dat heeft staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu gezegd.

De komende uren wordt het begin van de aswolk boven Nederland verwacht. Met de resultaten van het meetvliegtuig kan worden bepaald of het vliegverkeer moet worden aangepast.

De Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol verwacht morgenochtend vroeg hoge concentraties as in het luchtruim vanaf Newcastle tot aan Noord-Holland en Hamburg.

'Luchtruim niet gesloten'

Volgens Eurocontrol zal het luchtruim niet worden gesloten. De luchtvaartmaatschappijen kunnen in samenspraak met de EASA, de Europese toezichthouder op de veiligheid in de luchtvaart, zelf beslissen of er wel of niet wordt gevlogen.

"Dat is een beslissing die uiteindelijk bij de vlieger ligt", zegt Fred Könneman van Eurocontrol. "Die zal niet alleen aan de veiligheid van zijn vliegtuig en passagiers denken, maar ook aan zijn eigen veiligheid. In de burgerluchtvaart wordt wat dat betreft geen risico genomen."

Atsma zegt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen, maar hij gaat ervan uit dat het grootste deel van de vluchten gewoon door kan gaan.

Ryanair

Eurocontrol zegt dat de aswolk vandaag alleen voor lichte overlast zorgt boven Ierland en Schotland. Autoriteiten en meteorologen zeggen dat het te gevaarlijk is om boven Schotland te vliegen, maar luchtvaartmaatschappij Ryanair bestrijdt dat.

De prijsvechter zegt een testvlucht te hebben gedaan in de zogenoemde rode zone. Daaruit zou blijken dat er geen problemen waren. De piloten zouden geen vulkaanas hebben gezien en op het toestel zelf en de motoren zou helemaal geen as zijn aangetroffen.

De luchtvaartautoriteiten van Groot-Brittannië zeggen dat Ryanair helemaal niet in de rode zone heeft gevlogen.

Geen vluchten

De KLM schrapte vandaag al een groot aantal vluchten naar Noord-Engeland en Schotland. Ook vanavond vallen vluchten uit. De luchtvaartmaatschappij voert morgenochtend geen vluchten uit naar Stavanger en Kristiansand in Noorwegen. Op het noorden van Engeland en Schotland wordt dan wel weer gevlogen.

De Duitse meteorologische dienst verwacht dat de wolk vanavond laat het noorden van Duitsland bereikt. Mogelijk worden de luchthavens van Hamburg en Bremen dan gesloten.

In totaal werden vandaag in Europa ongeveer een half procent van alle vluchten geannuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl