Het apenpokkenvirus door een microscoop

RIVM: tot nu toe zes besmettingen met apenpokken vastgesteld

Het RIVM heeft tot nu toe bij zes mensen in Nederland het apenpokkenvirus vastgesteld. Een deel van de besmette personen is op het festival Darklands in België geweest, meldt het instituut.

Afgelopen vrijdag werd in Nederland het eerste geval van apenpokken vastgesteld. Het RIVM en het Erasmus MC doen samen onderzoek naar monsters om nieuwe gevallen snel op het spoor te komen.

In alle zes gevallen gaat het om mannen die seks hebben gehad met mannen. Gezondheidsinstanties wijzen erop dat het virus weliswaar via seksueel contact overgedragen kan worden, maar geen seksueel overdraagbare aandoening is. Apenpokken kan namelijk worden overgedragen door huid-op-huidcontact, maar ook door het delen van beddengoed. Voor het virus geldt in Nederland een meldplicht.

Het Belgische ministerie van Volksgezondheid heeft drie besmettingen in België kunnen herleiden naar het festival, meldt Darklands in een persverklaring. Het fetisjfestival vond begin mei plaats. Volgens de organisatie is het aannemelijk dat het virus door bezoekers vanuit het buitenland is meegebracht.

Wat zijn de symptomen van het apenpokkenvirus en zijn er overeenkomsten met corona? Dat leggen we uit in deze video:

Dit is wat we nu weten over apenpokken

Wie het virus oploopt, is gemiddeld zo'n twee tot vier weken ziek. Voorkomende klachten zijn koorts, spierpijn en vermoeidheid. Vervolgens ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes. Tot de korstjes van de blaasjes zijn afgevallen, zijn mensen besmettelijk. Alleen mensen die grote kans lopen besmet te raken, kunnen ingeënt worden. Het is zelden dodelijk.

De Europees gezondheidsdienst ECDC meldt vandaag dat het virus zich niet snel van mens naar mens verspreidt, omdat daarvoor intensief contact nodig is. De dienst benadrukt dat het belangrijk is dat Europese landen nieuwe gevallen snel weten te identificeren. Om verdere verspreiding te voorkomen, moeten zij bron- en contactonderzoek inzetten. De kans is volgens het ECDC klein dat het virus zich grootschalig verspreidt onder de Europese bevolking.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte vandaag bekend dat er vooralsnog geen mutaties zijn aangetroffen in de monsters die zijn onderzocht. Volgens een expert van de WHO is de uitbraak in Europa terug te leiden naar twee grote feesten die in België en Spanje zijn gehouden. Bezoekers hebben elkaar daar vermoedelijk via seksueel contact besmet. "Apenpokken kan zich verspreiden wanneer er contact is geweest met de wondjes van iemand die besmet is. Het lijkt erop dat seksueel contact die overdracht nu heeft versterkt", zegt een epidemioloog van de WHO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl