NOS NieuwsAangepast

Drie meltdowns in Fukushima

In drie reactoren van de kerncentrale in het Japanse Fukushima zijn splijtstofstaven gesmolten. Exploitant Tepco heeft dat laten weten.

Vorige week werd al vastgesteld dat er in reactor 1 een meltdown is geweest. Nu blijkt dat ook in de reactoren 2 en 3 te zijn gebeurd, waarschijnlijk al kort na de tsunami van 11 maart.

Dat dit pas 2,5 maand na het natuurgeweld bekend wordt, komt omdat personeel nu pas bij de reactoren kan komen.

Bodem

De ontdekking komt voor atoomfysicus Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht niet als een verrassing. "Het koelwater lekte weg, waardoor de splijtstof staven, in elk geval voor een deel, droog kwamen te staan."

Als gevolg daarvan liep de temperatuur in de reactoren steeds verder op, met het smelten van de staven als gevolg.

In reactor 1 zijn de splijtstofstaven waarschijnlijk volledig gesmolten, zegt Turkenburg. "Daar is materiaal door de bodem van het reactorvat gezakt en op de betonnen vloer van het reactorhuis terechtgekomen."

Gloeiende massa

Het weglekkende koelwater is een groot probleem. Er ligt nu in de kelders van de reactoren een grote hoeveelheid water die hoog radioactief is.

Voorlopig kan nog niemand bij de staven komen. "Het is een gloeiende massa die nog zeker twee jaar moet worden gekoeld."

Volgens Turkenburg is het de bedoeling om bij afwezigheid van een gesloten systeem toch een kringloopsysteem voor het koelwater te maken voor elk van de drie reactoren.

Omhulsel

"Om te voorkomen dat er verder nog straling naar buiten komt, moet om de reactoren een omhulsel worden gebouwd. Dan kun je na een jaar of tien, vijftien proberen de boel op te ruimen."

Vanaf vandaag zijn deskundigen van de internationale atoomorganisatie IAEA voor onderzoek in Fukushima. Ze blijven ruim een week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl