NOS NieuwsAangepast

Lichaam Allende opgegraven

In Chili is het lichaam van president Allende opgegraven. Door sectie op het lichaam moet voor eens en voor altijd duidelijk worden of de Zuid-Amerikaanse leider zelfmoord pleegde of is vermoord.

De socialistische Allende werd op 11 september 1973 afgezet door het leger. Straaljagers bombardeerden het presidentiële La Moneda-paleis, dat door troepen van generaal Pinochet bestormd werd.

Getuigen beschrijven hoe Allende zichzelf van het leven beroofde toen militairen op het punt stonden hem te vinden.

Naamloos graf

De familie van Allende gelooft dat hij zelfmoord pleegde. Omdat de dood echter nooit werd onderzocht, twijfelen anderen aan die lezing. Zo verdween het geweer en de kogels waarmee hij zelfmoord zou hebben gepleegd.

Allende werd begraven in een naamloos graf, ver buiten de hoofdstad Santiago. Pas toen de democratie werd hersteld in 1990, mocht zijn stoffelijk overschot terugkeren.

De dood van Allende was het begin van het 17-jarig regime van generaal Pinochet. Tijdens zijn schrikbewind werden duizenden politieke tegenstanders vermoord.

Slachtoffers

Met het onderzoek naar Allende's dood wil de huidige Chileense regering de spoken uit het verleden bezweren. Tegelijkertijd wordt ook onderzoek gedaan na 725 andere slachtoffers van het regime.

Pinochet werd in 1998 gearresteerd in Londen. Hoewel Chili hem wilde vervolgen, overleed hij in 2006 op 91-jarige leeftijd voordat het tot een proces kon komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl