NOS NieuwsAangepast

Proces tegen Wilders gaat door

De rechtszaak tegen Geert Wilders mag worden voortgezet. Dat heeft de rechter in Amsterdam vanochtend bepaald.

Het verzoek van de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, om het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk te verklaren is afgewezen. Volgens Moszkowicz kon Wilders geen eerlijk proces krijgen toen het gerechtshof opdracht gaf om hem te vervolgen. Het OM wilde juist afzien van een proces. Volgens de rechtbank is het proces wel eerlijk, omdat het OM in eerste instantie om vrijspraak vroeg.

Verder vindt Moszkowicz dat Wilders geen eerlijk proces krijgt omdat er getuigen zijn beïnvloed. Dat zou zijn gebeurd tijdens een etentje waar zowel getuige Hans Jansen als raadsheer Tom Schalken bij aanwezig waren. Schalken maakte onderdeel uit van het gerechtshof dat opdracht gaf om Wilders te vervolgen.

Grenzen

Volgens de rechtbank zijn er geen grenzen overtreden die ertoe hebben geleid dat het recht van de verdachte op een eerlijk proces werden geschonden.

Schalken speelde ten tijde van het diner geen rol meer en van feitelijke beïnvloeding of een poging daartoe is niet gebleken, oordeelde de rechters. Wel vinden ze dat Schalken veel terughoudender had moeten zijn.

PVV-leider Wilders staat terecht voor discriminatie en belediging van moslims en het aanzetten tot haat jegens hen. De rechtszaak wordt live uitgezonden op Journaal 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl