NOS NieuwsAangepast

PVV krijgt extra stem in Zeeland

Bij de Eerste Kamerverkiezingen in Zeeland heeft de PVV een zetel meer gehaald dan op grond van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen mocht worden verwacht. De partij heeft vijf leden in de Zeeuwse Staten, maar kreeg zes stemmen.

Het Statenlid Robesin van de Partij voor Zeeland heeft gezegd dat hij op de VVD heeft gestemd. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het kabinet de Zeeuwse belangen zal dienen.

Ook in Zuid-Holland, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en Flevoland zijn er kleine verschillen ten opzichte van de uitslag van de Statenverkiezingen. Zo haalde in Zuid-Holland de SGP een stem minder dan mocht worden verwacht.

In Noord-Holland is een stem van D66 ongeldig verklaard, omdat het Statenlid Wim Cool zijn stembiljet niet met een rood potlood had ingevuld. Volgens de wet is dat wel vereist.

In Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland is gestemd zoals werd voorspeld.

Klik hier voor alle uitslagen per provincie.

Spannende verkiezingen

Op alle provinciehuizen hebben de 566 leden van Provinciale Staten gestemd voor de 75 leden van de Eerste Kamer. De verkiezingen waren dit jaar spannender dan ooit, omdat vooraf niet duidelijk was of de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV een meerderheid zouden halen.

Na de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart bleek dat de coalitie 37 zetels zou halen: 16 voor de VVD, 11 voor het CDA en 10 voor de PVV. Dat is net geen meerderheid.

De coalitiepartijen hoopten op die meerderheid, omdat het dan voor hen makkelijker zou zijn om hun plannen in het regeer- en gedoogakkoord te kunnen uitvoeren.

Op alle provinciehuizen vonden de verkiezingen tegelijkertijd plaats, zodat de 566 Statenleden elkaar niet konden beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl