NOS NieuwsAangepast

Europese prijs voor Watersnoodmuseum

Het Zeeuwse Watersnoodmuseum heeft in Bremerhaven een prijs gewonnen van het Europese Museum Forum. Voor de manier waarop vrijwilligers het museum draaiende houden krijgt het museum de Stiletto Award 2011.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt door het Europese Museum Forum. Er is een bedrag aan verbonden van 2500 euro.

Het museum in Ouwerkerk heeft een klein team van betaalde krachten, maar draait verder helemaal op vrijwilligers. De jongste daarvan is 17, de oudste 87.

Laagdrempelig

Het Europese Museum Forum, opgericht door de Raad van Europa, beloont ieder jaar musea die op een unieke en laagdrempelige manier bezoekers trekken. Om mee te dingen moeten de musea niet langer dan twee jaar geleden zijn opgericht of een grote verbouwing hebben ondergaan.

Het Watersnoodmuseum, gevestigd in vier caissons die gebruikt werden na de overstroming in 1953, ging op 23 april 2009 weer open na een grote herindeling.

Gallo-Romeins Museum

Samen met het het Airborne Museum in Oosterbeek was het Watersnoodmuseum ook in de running voor de belangrijkste prijs van het Forum, de European Museum of the Year Award. Die museum-Oscar ging dit jaar echter naar België.

De jury koos uit de 34 inzendingen uit 15 verschillende landen het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Dat archeologiemuseum vertelt het verhaal van de mens van de prehistorie tot Middeleeuwen. De jury roemde de presentatie als "elegant, fantasierijk en gelaagd".

De prijs wordt sinds 1977 uitgereikt, maar het is voor het eerst dat de prijs naar onze Zuiderburen gaat. In Nederland wonnen al drie musea de EMYA: het Catharijneconvent, het Zuiderzeemuseum en het Openluchtmuseum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl