NOS NieuwsAangepast

Prehistorisch slagveld blootgelegd

Archeologen hebben een slagveld uit de Bronstijd blootgelegd. In het Duitse Tollensetal werden de resten gevonden van een kleine honderd mensen die door geweld om het leven waren gekomen. Het onderzoek wordt deze maand gepresenteerd in het vakblad Antiquity.

Al in 1996 werden er in het Tollensetal aanwijzingen gevonden dat hier ooit hevig gevochten was. Een amateurarcheoloog groef toen een schedel met een dodelijke hoofdwond op en een bovenarmbeen waar nog een pijlpunt in stak.

Duikers

Archeologen hebben nu het gebied grondig uitgekamd. Daarbij werd niet alleen bodemonderzoek verricht, maar speurden duikers ook de rivier af die door de vallei trekt.

Naast veel menselijke resten werden er ook botten van paarden gevonden. Daarnaast werden enkele wapens aangetroffen, zoals knotsen van hout.

De onderzoekers noemen de vondst spectaculair en uniek in Midden-Europa. De turflaag waar de resten gevonden werden, werkte conserverend. Elke keer dat de duikers boven water kwamen, hadden ze wel iets nieuws bij zich.

Geen begrafenis

Op basis van koolstofdatering denken de onderzoekers dat de slag rond 1200 voor Christus moet zijn gebeurd. Mogelijk zijn plaatselijke stammen met elkaar slaagsgeraakt of was er sprake van een invasie van buitenaf.

De wetenschappers sluiten uit dat het gaat om een gewone begraafplaats, omdat er geen grafgiften als aardewerk of juwelen zijn gevonden. Ook vertoonden botbreuken geen tekenen van herstel, wat erop duidt dat de slachtoffers ter plekke zijn overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl