NOS NieuwsAangepast

Laatste Britse troepen weg uit Irak

De laatste groep Britse militairen is vandaag vertrokken uit Irak. De Britten zijn er acht jaar lang actief geweest.

Samen met de Amerikanen leidden ze in 2003 de invasie van Irak, waarbij Saddam Hussein werd verdreven. In 2009 zijn de meeste troepen vertrokken.

De troepen die nu Irak verlaten, maken deel uit van de Royal Navy. De tachtig marinemensen hebben geholpen met het opleiden van de Iraakse marine in de Perzische Golf.

Amerikanen

Die taak wordt nu overgenomen door de Amerikanen. Er zijn nog 46.000 militairen van de VS in het land. Zij hebben voornamelijk een ondersteunende taak voor het Iraakse leger. Volgens planning zullen zij aan het eind van het jaar vertrekken.

Bij de Britse missie in Irak zijn 179 Britten om het leven gekomen.

Bomaanslagen

Bij verschillende bomaanslagen in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag zeker zestien mensen om het leven gekomen. Ook zijn er tientallen gewonden.

De aanslagen werden gepleegd op het moment dat veel mensen op weg waren naar hun werk. Onder meer in de wijken Sadr City in het oosten van de stad en in Bayaa, in het zuidwesten ging een aantal bermbommen af. Bij een explosie bij een politiebureau vielen twee doden.

De meeste slachtoffers, tien, vielen bij een politiebureau in de stad Taji bij Bagdad, toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in een groep agenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl