NOS NieuwsAangepast

VVD niet meer voor opheffen blasfemieverbod

De VVD heeft haar handtekening weggehaald onder een wetsvoorstel om godslastering niet meer strafbaar te stellen. Het voorstel was twee jaar geleden in de Tweede Kamer ingediend door de VVD, D66 en SP.

D66 is kwaad over de handelwijze van de VVD. De partij is ervan overtuigd dat de VVD steun voor het wetsvoorstel intrekt om de SGP te paaien, in ruil voor steun aan de coalitie in de Eerste Kamer. De kleine christelijke partij wil dat godslastering strafbaar blijft.

VVD, CDA en gedoogpartner PVV halen bij de Eerste Kamerverkiezingen, die morgenmiddag worden gehouden, misschien geen meerderheid. Steun van de SGP maakt een meerderheid van 38 zetels weer mogelijk.

Concessies

De coalitie heeft op twee andere punten al concessies gedaan aan de SGP. Zo zijn de bezuinigingen op het speciaal onderwijs uitgesteld en komen er niet meer koopzondagen.

Staatssecretaris Teeven van Justitie, die het wetsvoorstel in 2009 als Kamerlid samen met D66 en de SP indiende, ontkent dat het intrekken van de steun voor het wetsvoorstel te maken heeft met de Eerste Kamerverkiezingen. Volgens de VVD'er heeft zijn partij de steun al ingetrokken op het moment dat hij staatssecretaris werd, in oktober vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl