NOS NieuwsAangepast

'Piloot verongelukte Airbus niet in cockpit'

De gezagvoerder van het Air France-toestel dat in 2009 in de Atlantische Oceaan stortte, was op het moment dat het fout ging niet in de cockpit. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel op basis van een bron bij het onderzoek.

Mogelijk had de piloot een rustpauze ten tijde van het ongeluk. Volgens Der Spiegel is op de cockpitvoicerecorder te horen hoe de man weer naar binnensnelt als het misgaat en zijn co-piloten aanwijzingen geeft. "Hij roept instructies om het vliegtuig te redden", zegt de anonieme bron.

De Airbus was op 1 juni 2009 onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs toen het boven de Atlantische Oceaan ineens van de radar verdween. Alle 228 inzittenden kwamen om.

Snelheidsmeters

Lange tijd kon alleen gespeculeerd worden over wat er was misgegaan, omdat de vluchtrecorders ook op de bodem van de zee waren beland. Begin april vonden Franse onderzoekers beide zwarte dozen terug. De experts hopen volgende week meer gegevens te kunnen openbaren.

In eerste instantie werd gedacht dat het vliegtuig onverwacht in een stormgebied boven de oceaan terechtgekomen was, maar uit de vluchtgegevens blijkt dat de piloten dat op tijd zagen aankomen. Ze planden een route door het minst gevaarlijke stuk van de storm.

Volgens Der Spiegel leidden de lage temperaturen echter wel tot ijsafzetting op de snelheidsmeters van het vliegtuig. Daardoor kregen de piloten verkeerde informatie over hun snelheid.

Overgecorrigeerd

Uit de gegevens blijkt dat het vliegtuig langzamer ging vliegen en ineens een ruk naar boven maakte. Mogelijk hebben de piloten overgecorrigeerd, of is de automatische piloot aangeslagen. Duidelijk is wel dat het vliegtuig binnen vijf minuten verloren ging.

Airbus wil nog niet reageren op het lopende onderzoek, maar zegt wel te denken dat er geen technische storing aan het ongeluk ten grondslag lag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl