NOS NieuwsAangepast

Ashton opent EU-post in Libië

De EU zet een vertegenwoordiging op in Libië. Buitenlandchef Catherine Ashton is in Libië om de post te openen. Die komt in de stad Benghazi, in het oosten van het land. De stad is in handen van de opstandelingen tegen kolonel Kadhafi.

De post zal gevestigd worden in een hotel in de stad. De vertegenwoordiging moet het verzet steun geven. Ook zal er geholpen worden bij gezondheidszorg en onderwijs.

Ashton zal ook Mustafa Abdel Jalil, de leider van de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen, ontmoeten. "Het is een eer de mensen te ontmoeten die vechten voor democratie en een betere toekomst voor Libië", zei Ashton voor de ontmoeting.

De Nationale Overgangsraad hoopt door de EU te worden erkend als officiële vertegenwoordiging van Libië. Tot nu toe is de raad slechts erkend door Frankrijk, Italië, Qatar en Gambia.

Haven weer gebombardeerd

Gevechtsvliegtuigen van NAVO-landen hebben vannacht aanvallen uitgevoerd op de haven van de Libische hoofdstad Tripoli. Ook de residentie van kolonel Kadhafi is gebombardeerd. Over schade of slachtoffers is niets bekend.

De haven was donderdagavond ook al aangevallen door vliegtuigen van de NAVO. Toen werden vijf schepen van de Libische marine tot zinken gebracht.

Mijnen

Tripoli wordt dagelijks onder vuur genomen door een coalitie van NAVO-landen. Die aanvallen moeten voorkomen dat troepen van Kadhafi opstandelingen aanvallen.

De NAVO noemt schepen een legitiem doelwit, omdat ze gebruikt worden voor aanvallen op burgers en NAVO-schepen. Ook worden de boten ingezet om mijnen uit te zetten in de havens van steden die in handen zijn van de opstandelingen.

Sinds de NAVO-bombardementen drie maanden geleden begonnen, heeft de alliantie al 7500 vluchten uitgevoerd. Bij iets minder dan de helft daarvan werd gebombardeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl