NOS NieuwsAangepast

Vrouw vast voor verkopen maansteen

In Californië is een vrouw aangehouden die probeerde een stuk maansteen te verkopen. Ze vroeg er 1,7 miljoen dollar voor, maar wat ze niet wist, was dat de koper een undercover-onderzoeker was van de NASA.

Maansteen wordt in de VS beschouwd als nationaal erfgoed en het verhandelen ervan is verboden. Particulier bezit is daarom onmogelijk, alleen landen en Amerikaanse staten kregen na de maanmissies stenen cadeau van de VS.

Diefstal of oplichting

De NASA wilde niet vertellen hoe ze de vrouw op het spoor gekomen was, maar de ruimtevaartorganisatie had al maanden contact met haar. Toen de undercoveragent het met de verkoopster eens werd over de prijs en de vrouw de steen tevoorschijn haalde, werd ze gearresteerd.

Onderzocht wordt nu of de steen ook echt van de maan afkomstig is. De vrouw zal in ieder geval straf krijgen: is de steen echt, dan zal haar diefstal ten laste gelegd worden; is de steen nep, dan is ze schuldig aan oplichting.

Kwijt

De NASA haalde met zeven ruimtemissies een kleine 400 kilo aan maansteen naar de aarde: rotsen, kiezels en zand. NASA bewaart het grootste deel van de collectie in het ruimtevaartcentrum in Houston, maar ook elke Amerikaanse staat en 136 landen kregen een steen cadeau.

Bij een recente inventarisatie bleek dat tien staten en meer dan negentig landen niet konden aantonen waar hun steen was. Zo bleek onder meer dat de steen in het Rijksmuseum nep was: het bleek een stuk versteend hout, wat nooit op de maan ontstaan kan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl