NOS NieuwsAangepast

'Kankerzorg niet overal gelijk'

In de kankerzorg is sprake van ongelijkheid. De ene patiënt krijgt bepaalde dure onderzoeken en geneesmiddelen wel, de andere niet, hoewel die vaak wel in de richtlijnen van de beroepsgroep zijn opgenomen. Dat leidt tot ongelijke kansen op genezing en overleving voor patiënten.

Dat stelt onderzoeker Carin Uyl in haar oratie (.pdf) waarmee ze vanmiddag hoogleraar Health Technology Assessment wordt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

In een Europese vergelijking scoort Nederland met de overleving na kanker slechter dan negentien andere landen. In 2007 overleden in ons land 176 mensen per 100.000 aan kanker, tegen 164 doden gemiddeld in de rest van Europa. In 1989 scoorde Nederland beter, toen lagen die aantallen op respectievelijk 209 en 195.

Kosten

Er zijn verschillende oorzaken voor de ongelijke behandeling, stelt Uyl. Zo worden dure geneesmiddelen niet door alle ziekenhuizen voorgeschreven, omdat die twintig procent van de kosten van die medicijnen uit het eigen budget moeten betalen.

Uyl stelt ook dat sommige onderzoeken om kanker vast te stellen erg duur zijn en daarom minder populair bij verschillende ziekenhuizen.

Lees meer hierover van onze redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink: Ongelijkheid in kankerzorg leidt tot meer doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl