Femke Kok
NOS SchaatsenAangepast

Kok blijft kritisch op schaatsbondscoach: 'Heel erg gemeen voor die meiden'

Schaatsbondscoach Jan Coopmans is een dag voor de WK teamsprint in Hamar teruggekomen op zijn besluit om Femke Kok niet te selecteren. Morgen mag Kok samen met Jutta Leerdam en Dione Voskamp de wereldtitel verdedigen op het onderdeel dat sinds 2019 op het WK-programma staat.

Toch is de onrust nog niet helemaal uit de lucht in Hamar, bleek uit de reactie van Kok. "Natuurlijk, ik ga voor Nederland uitkomen. Maar de manier waarop het is gegaan bevalt me nog steeds niet zo goed. Er zijn hier drie andere meiden gekomen en nu wordt opeens de hele opstelling veranderd. Dat vind ik ontzettend sneu voor die meiden. Dat is heel erg gemeen."

Bekijk het interview met Kok:

Kok verbaasd over communicatie teamsprint: 'Kun jij geen bondscoach worden, Bert?'

Coopmans koos er in eerste instantie voor om Jutta Leerdam, Dione Voskamp en Isabelle van Elst te laten rijden in Hamar, terwijl Kok de snelste Nederlandse schaatsster op de 500 meter is.

Kok luchtte donderdag na de eerste dag van de WK sprint haar hart voor de NOS-camera over dat besluit. "Daar schrok ik wel een beetje van. Ik voel me heel erg gepasseerd. Ik weet niet aan wat voor eisen ik zou moeten voldoen, als dit niet genoeg is", zei ze.

Kok niet geselecteerd voor WK teamsprint: 'Voel me heel erg gepasseerd'

"De bondscoach gaf een aantal redenen en was het niet met me eens. Ik ben het hele jaar de snelste en word niet opgesteld", uitte Kok haar onbegrip. "Jammer dat ik mijn titel niet kan verdedigen die ik twee jaar geleden met Jutta en Letitia de Jong heb veroverd in een wereldrecord."

Uitleg

Een dag later legde Coopmans zijn oorspronkelijke beweegredenen uit. Kok plaatste zich bij de wereldbeker in Stavanger samen met Marrit Fledderus en Michelle de Jong voor het WK, maar na die race besefte de bondscoach dat er iets moest veranderen aan de opstelling.

"We werden daar vierde, op 1,2 seconde van de winnende tijd. Daar heb ik me gerealiseerd dat er meer power in de ploeg moest. Jutta Leerdam moest in de ploeg."

Ook speelde mee dat Kok en Leerdam deze dagen in Hamar ook het individuele sprinttoernooi rijden. Toen de bondscoach donderdag zag dat Kok goed in vorm is, besloot hij haar toch op te stellen. "We zien dat Femke echt wel goed is. En ze wil heel graag, dat is heel duidelijk."

Bekijk de uitleg van de bondscoach:

Coopmans kiest toch voor Kok bij WK teamsprint: 'We zien dat Femke echt wel goed is'

Kok hoorde vrijdagavond na de individuele WK sprint, waar ze het zilver veroverde achter Leerdam, van NOS-verslaggever Bert Maalderink dat ze zaterdag samen met Voskamp en Leerdam van start mag. Daarbij rijdt Kok de laatste ronde. "Dat vind ik wel apart, want Jutta rijdt toch een veel snellere laatste ronde op de duizend...", reageerde Kok verbaasd.

"De manier waarop het gecommuniceerd wordt, is best wel slecht. Dat ik nu van jou hoor wat de opstelling is... dat vind ik ook wel bijzonder", zei de sprintster. "Misschien kun jij de nieuwe bondscoach wel worden, Bert", grapte Kok.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat er vraagtekens werden gezet bij een besluit van bondscoach Coopmans. Vooral in Peking kreeg hij veel kritiek te verduren. In aanloop naar de Olympische Spelen was er veel onbegrip over zijn keuzebeleid en kreeg hij te maken met onrust rondom de vrouwenploeg.

Met een bronzen medaille voor de vrouwen en een vierde plaats voor de mannen stelden de Nederlandse achtervolgingsploegen ook teleur. Het contract van Coopmans bij de KNSB loopt in juni dit jaar af.

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zaterdag 5 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zondag 6 maart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl