NOS NieuwsAangepast

Zijlstra pakt hbo-instellingen aan

In het hbo komen landelijke toetsen voor de kernvakken en alle docenten moeten minimaal een mastergraad hebben. Met deze en andere maatregelen wil staatssecretaris Zijlstra de kwaliteit van het hbo verbeteren.

Krachtig ingrijpen is nodig om het vertrouwen in het functioneren van het stelsel te herstellen, schrijft Zijlstra in een reactie aan de Tweede Kamer. "Het zou onverteerbaar zijn als studenten de dupe worden van de situatie die nu is ontstaan."

Ook wordt de controle op het onderwijs verscherpt. Visitatiepanels gaan in de klas kijken hoe er wordt lesgegeven, managers met financiële taken mogen niet meer in examencommissies zitten en de scholen mogen niet meer zelf de leden in het visitatiepanel benoemen.

Boete

Eerder had Zijlstra de Hogeschool Inholland al een boete opgelegd voor het ten onrechte verstrekken van diploma's. Ook dreigde hij vier opleidingen van Inholland te sluiten, omdat volgens de Onderwijsinspectie de kwaliteit daar onder de maat is.

Volgens Zijlstra hebben sommige hbo-instellingen laten zien dat ze de grote vrijheid niet aankunnen. Door schoon schip te maken, moet duidelijk worden dat de waarde van diploma's boven elke twijfel verheven moet zijn, zegt Zijlstra.

Tweede Kamer positief

Een meerderheid, VVD, CDA, PVV en PvdA, van de Tweede Kamer is positief over het plan van Zijlstra. "Het is terecht dat de staatssecretaris zo fors ingrijpt. Het laat zien dat hij de problemen serieus neemt", zegt VVD-Kamerlid Lucas.

Regeringspartij CDA ziet alleen niets in het voorstel om centrale examens af te leggen. "Het wordt veel te bureaucratisch", zegt CDA-Kamerlid De Rouwe. Gedoogpartij PVV is juist zeer te spreken over die centrale examens. "Je moet discipline inbouwen. Examens moeten onafhankelijk van de instituten worden afgenomen", zegt het Kamerlid Beertema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl