NOS NieuwsAangepast

Klaas Knot opvolger van Wellink

De nieuwe president van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt topambtenaar Klaas Knot. Knot wordt de opvolger van Nout Wellink, die per 1 juli na veertien jaar vertrekt.

Knot werkt nu nog op het ministerie van Financiën. Hij is plaatsvervangend thesaurier-generaal en één van de naaste adviseurs van minister Jan Kees de Jager. Daarnaast is hij deeltijdhoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het kabinet benoemt vanmiddag nog een tweede hoge functionaris bij de centrale bank: Jan Sijbrand wordt directeur Toezicht. Hij krijgt de toezichthoudende taken die nu nog in het pakket van de bankpresident zitten. Sijbrands vorige baan was bij zakenbank NIBC.

Ondergang

Knot (1967) was voorgedragen door de raad van commissarissen van DNB. Hij wordt voor zeven jaar benoemd.

Knot was eerder in dienst van de centrale bank. Hij werkte van 1999 tot 2002 namens DNB bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. Van 2004 tot 2009 was Knot directeur van de divisie Toezicht.

De nieuwe baas moet een cultuurverandering doorvoeren bij DNB. Wellink kreeg forse kritiek in zijn rol als toezichthouder bij de ondergang van de DSB-bank. Na de debacles rond de failliete banken DSB en Icesave kwam de politiek tot de conclusie dat de centrale bank doortastender en assertiever moet worden om nieuwe crises te kunnen voorkomen.

Lager salaris

De hoogste baas bij DNB zit ook in het beleidsbepalende comité van de Europese Centrale Bank. Daar krijgt hij onder meer te maken met de financiële crisis in Griekenland en het beleid rond de euro.

De opvolger van Wellink moet het doen met een lager salaris. Het brutoloon gaat omlaag van bijna 407.000 euro naar 315.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl