NOS NieuwsAangepast

Netanyahu wijst oplossing Obama af

De Israëlische premier Netanyahu heeft afwijzend gereageerd op de toespraak waarin president Obama zijn visie gaf op de Arabische wereld.

Obama zei onder meer dat het uitgangspunt voor vrede tussen Israël en de Palestijnen een terugkeer naar de grenzen van voor 1967 moet zijn. Dat zou betekenen dat Israël een groot aantal Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever moet ontruimen.

Netanyahu meent dat die grenzen "onverdedigbaar" zullen zijn. "Een levensvatbare Palestijnse staat mag niet ten koste gaan van Israëls bestaan."

Onverdedigbaar

Netanyahu vliegt vandaag voor overleg naar Washington. Voor vertrek zei hij te verwachten dat Obama terugkomt van zijn uitspraak. Netanyahu's woorden beloven weinig goeds voor zijn ontmoeting vandaag met Obama in het Witte Huis.

Een regeringswoordvoerder wilde niet zeggen of Netanyahu van tevoren op de hoogte was gebracht van Obama's speech.

Vicepremier Shalom waarschuwde dat het plan geheid gaat mislukken als er niet ook gekeken wordt naar andere problemen, zoals het lot van Palestijnse vluchtelingen en de status van Oost-Jeruzalem.

Palestijnen verdeeld

Aan Palestijnse kant lopen de reacties uiteen. President Abbas waardeert de inzet van Obama.

Hij hoopt het vredesoverleg nieuw leven in te kunnen blazen. Dat staat stil sinds Israël vorig jaar weigerde de bouwstop van nederzettingen te verlengen.

Volgens Hamas heeft Obama niets nieuws gezegd en wordt het tijd dat hij zijn slogans verruilt voor concrete stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl