NOS NieuwsAangepast

Strauss-Kahn komt op borgtocht vrij

Oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Op 6 juni moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen.

De 62-jarige Fransman zit sinds afgelopen weekend vast in New York, omdat hij wordt verdacht van het verkrachten van een kamermeisje.

Een jury heeft hem officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hij is aangeklaagd voor zeven feiten, waarvoor hij maximaal 74 jaar en drie maanden celstraf kan krijgen. Strauss-Kahn ontkent alle aantijgingen.

Ontslag

Eerder vandaag diende Strauss-Kahn zijn ontslag in bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij zegt al zijn tijd en energie nodig te hebben om zijn onschuld te bewijzen.

Strauss-Kahn moet 1 miljoen dollar borg betalen. Hij komt onder huisarrest te staan en krijgt een enkelband om. Daarnaast krijgt hij permanente bewaking van zeker één persoon, die moet worden betaald door de verdachte zelf.

Manhattan

DSK, zoals de politicus en oud-topman van het IMF in Frankrijk wordt genoemd, wordt vrijdag vrijgelaten nadat een overeenkomst voor de borg zal zijn ondertekend. Daarna zal hij vertrekken naar een onderkomen in de New Yorkse wijk Manhattan.

Afgelopen maandag diende de advocaat van Strauss-Kahn ook al een verzoek in om zijn cliënt op borgtocht vrij te laten. De rechter besloot toen dat de Fransman moest blijven vastzitten, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn.

"We zijn blij met de beslissing van de rechter", lieten zijn advocaten weten. "Het is een opluchting."

Het Openbaar Ministerie vreest nog altijd dat Strauss-Kahn zal vluchten. Zijn haastige vertrek uit het hotel zou aangeven dat hij al eerder probeerde het land overhaast te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl