VVV en Excelsior op koers

Promotie naar de eredivisie lijkt ver weg voor FC Volendam. De club uit de Jupiler League verloor op eigen veld de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de play-offs tegen VVV-Venlo: 1-2.

Volendam was zeker voor rust sterker dan de voor klassebehoud strijdende eredivisionist, maar Jack Tuyp en Melvin Platje lieten beiden beste kansen onbenut. Roy Bakkenes ging vlak voor rust in de fout en Robert Cullen profiteerde: 0-1. De thuiscub creëerde in de tweede helft minder kansen, maar kwam via een bekeken schot van Platje langszij.

Volendam zocht in de slotfase de zege, claimde een strafschop, maar kreeg die niet. Na balverlies van Cor Tol bediende Youssef El Akchaoui de verder onzichtbare Ahmed Musa, die met de kans wel raad wist: 1-2.

De winnaar van de tweestrijd tussen Volendam en VVV speelt om een plek in de eredivisie tegen de winnaar van het duel tussen SC Cambuur en FC Zwolle. Cambuur won in Leeuwarden de eerste wedstrijd met 2-1.

Excelsior in slotfase langszij

Excelsior, de tweede eredivisieclub in de play-offs, moest vol aan de bak om zicht te houden op een tweede seizoen op rij op het hoogste niveau. Bij FC Den Bosch werd dat pas in de slotfase bewerkstelligd: 3-3.

De bezoekers waren in de eerste helft gevaarlijker, maar kwamen pas vlak voor rust op 1-1 via Roland Bergkamp, nadat Paco van Moorsel de score had geopend. De verwachting was dat Excelsior zou doordrukken, maar zes minuten na rust was het 3-1 voor Den Bosch via Jordens Peters, dien profiteerde van een fout van doelman Nico Pellatz, en opnieuw Van Moorsel.

Een Bossche stunt leek in de maak, maar in de slotfase kreeg Guyon Fernandez het op zijn heupen. De aankomend Feyenoorder bediende ex-Feyenoorder Tim Vincken twee keer op maat: 3-3. FC Den Bosch of Excelsior speelt in de derde ronde om een eredivisieplaats tegen BV Veendam of Helmond Sport. De Groningers bleven in eigen huis in de eerste confrontatie op 3-3 steken.