NOS NieuwsAangepast

Obama belooft Arabische wereld hulp

Het ondersteunen van politieke hervormingen in de Arabische wereld wordt een van de speerpunten van het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Dat zei president Obama in een toespraak over de rol van de Verenigde Staten in de Arabische regio na de revoluties en Bin Ladens dood. "Onze toekomst is verbonden met die regio door de economie, veiligheid, geschiedenis en geloof."

De VS gaat zich actief bezighouden met de hervormingen in Egypte en Tunesië. "Als een land de risico's neemt die hervormingen met zich meebrengen, dan heeft het de volledige steun van de VS", zei de president.

Economische steun

De aanpak van de VS richt zich vooral op economische ontwikkeling. "De nadruk ligt op handel, niet alleen op ontwikkelingshulp. Op investeringen, niet alleen op bijstand."

Obama heeft het IMF en de Wereldbank gevraagd met een plan te komen om de financiën op orde te krijgen. De VS zal 1 miljard euro van Egyptes staatsschuld kwijtschelden en zorgen voor een lening van 1 miljard om infrastructuur te financieren en te zorgen voor banengroei.

Verder zei Obama dat de situatie in Syrië snel moet verbeteren. President Assad moet de overgang gaan leiden of vertrekken, zei hij. De president sprak ook over de situatie in Bahrein. Hoewel dat land een langdurige partner van de VS is, veroordeelde hij het geweld tegen de betogers. Er moet nu een dialoog komen tussen de machthebbers en de oppositie, vindt hij.

Israël

President Obama zei dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen alleen is op te lossen als er twee aparte staten komen. De VS blijft zich inzetten voor de veiligheid van Israël, maar zegt dat vrede niet dichterbij komt als Israël gebieden blijft bezetten.

Daarom zouden de oude landsgrenzen van vóór 1967 weer moeten gaan gelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl