Hockeysters, voor het eerst zonder Annan, boeken moeizame zege op Spanje

Hockeysters boeken 1-0 zege op Spanje dankzij treffer Frédérique Matla

De Nederlandse hockeysters hebben in de Pro League ook hun derde wedstrijd gewonnen. In Valencia werd Spanje, in wat officieel een thuiswedstrijd was, met 1-0 verslagen door een doelpunt van Frédérique Matla.

Het was voor de hockeysters de eerste interland zonder coach Alyson Annan. Half januari stapte Annan op na geluiden over een angstcultuur binnen de groep. De Australische coach stond sinds oktober 2015 aan het roer en leidde Oranje naar één wereldtitel, drie Europese titels en olympisch goud in Tokio.

Zolang er nog geen nieuwe bondscoach is gevonden, neemt de Duitse Jamilon Mülders de honneurs waar. De wedstrijd in Valencia was zijn eerste officiële optreden als interim-bondscoach.

Handjevol

Spanje leek wat nerveus te beginnen aan de wedstrijd toen het in de eerste minuten al makkelijk een strafcorner weggaf. Met Matla, na een rustperiode na de Olympische Spelen weer terug bij Oranje, op kop leek de 1-0 in de maak, maar ze zag haar inzet net naast het doel eindigen. Spanje was gewaarschuwd.

Toch liet de Pro League-debutant niet over zich heen lopen en zette het de druk erop bij Nederland. Veel kansen creëerde Spanje echter niet. Ook in het tweede kwart hadden de Nederlandse vrouwen een overwicht en was het regelmatig voor het Spaanse doel te vinden. Oranje speelde echter slordig, stichtte amper gevaar en hielp vijf strafcorners om zeep.

Yibbi Jansen heeft een grote kans om Nederland op voorsprong te zetten

Mülders had zijn ploeg in de pauze duidelijk toegesproken want na rust voerde Nederland de druk op wat resulteerde in een grote kans voor Yibbi Jansen.

Halverwege het derde kwart kreeg Marloes Keetels de bal voor het doel. Via een tikje van Matla en met wat hulp van een Spaanse voet rolde de bal het doel in: 1-0.

Het was voor de Nederlandse vrouwen, die twee jaar geleden voor het laatst een nederlaag leden en tegen Spanje de 21ste zege op rij boekte, het derde optreden in het huidige seizoen van de Pro League. Eerder won Oranje op eigen bodem beide interlands van België.

Zaterdag om 16.30 uur staat de tweede wedstrijd tussen Spanje en Nederland op het programma, opnieuw in Valencia.