NOS NieuwsAangepast

Air France-KLM maakt weer winst

Air France-KLM is het afgelopen boekjaar uit de rode cijfers gekomen. De luchtvaartcombinatie maakte 613 miljoen euro winst tegen een verlies van 1,6 miljard in het vorige boekjaar.

De omzet steeg met 12,5 procent naar 23,6 miljard euro. Vooral het vrachtvervoer herstelde zich. Over het laatste kwartaal was er een verlies van 367 miljoen, bijna de helft van een jaar eerder.

Het financiële jaar loopt bij Air France-KLM van 1 april tot en met 31 maart.

Tegenvallers

Het herstel is volgens topman Pierre-Henri Gourgeon te danken aan de aantrekkende economie. Het verlies van de afgelopen jaren was vooral het gevolg van de economische crisis. Er werd minder gevlogen, vooral in het zakelijk verkeer. Bovendien moesten kortingen worden gegeven om zoveel mogelijk stoelen bezet te krijgen.

Het afgelopen jaar vervoerden Air France en KLM samen ongeveer 205 miljoen passagiers, een toename van 1,1 procent. Het vrachtvervoer groeide met 2,5 procent.

"We zien de passagiers weer terugkomen", zegt KLM-topman Peter Hartman. Hij spreekt van een "grote prestatie", vooral omdat er ook tegenvallers waren. Zo waren als gevolg van de hoge olieprijs de brandstofkosten voor de groep bijna een miljard euro hoger.

Sneeuw

Verder hadden de maatschappijen last van de vulkaanuitbarsting op IJsland, de gevolgen van de aardbeving in Japan, de onrust in de Arabische wereld en de sneeuw in Europa en de VS.

De combinatie verwacht de komende tijd een verdere verbetering. KLM en Air France gaan op nieuwe bestemmingen vliegen. Ook wordt het aantal vluchten naar bestaande bestemmingen opgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl