NOS NieuwsAangepast

IMF-topman Strauss-Kahn stapt op

Topman Dominique Strauss-Kahn vertrekt bij het Internationaal Monetair Fonds. Hij schrijft dat in een brief aan het IMF die de organisatie heeft vrijgegeven. Strauss-Kahn zit sinds zaterdag vast in New York. Hij zou geprobeerd hebben een kamermeisje van een hotel te verkrachten.

In zijn ontslagbrief spreekt Strauss-Kahn nogmaals alle beschuldigingen tegen. "Het is met oneindige droefheid dat ik me vandaag gedwongen voel om mijn ontslag in te dienen", schrijft hij.

"Ik wil zeggen dat ik met de grootst mogelijke stelligheid alle aantijgingen bestrijd die tegen mij geuit zijn." Hij zegt dat hij al zijn kracht, tijd en energie nodig heeft om de komende tijd zijn onschuld te bewijzen.

Druk

De advocaten van Strauss-Kahn gaan vandaag opnieuw proberen om hem op borgtocht vrij te krijgen. Afgelopen maandag besloot de rechter in New York dat hij moest blijven vastzitten. Strauss-Kahn zou vluchtgevaarlijk zijn.

Zijn advocaten zouden de rechter een nieuw voorstel hebben gedaan: een borgsom van één miljoen dollar en huisarrest met een elektronische enkelband.

De druk op Strauss-Kahn om op te stappen werd steeds groter. Gisteren riep de Amerikaanse minister Geithner van Financiën het IMF op om snel een plaatsvervanger aan te stellen. De Franse regeringspartij UMP vindt dat er binnen enkele dagen een nieuwe IMF-leider moet zijn.

Trichet

Het IMF zegt binnenkort met een verklaring te komen over de opvolging van Strauss-Kahn. Het IMF wordt volgens traditie geleid door een Europeaan, maar er gaan al stemmen op om nu iemand te benoemen uit een van de opkomende economieën.

President Wellink van De Nederlandsche Bank zou de Fransman Trichet graag als opvolger van Strauss-Kahn zien. Trichet treedt binnenkort af als president van de Europese Centrale Bank.

Lees meer: Stoelendans bij IMF tussen continenten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl