NOS NieuwsAangepast

Regels voor bloeddonoren onderzocht

Bloedleverancier Sanquin en het UMC St Radboud in Nijmegen onderzoeken of de regels voor bloeddonoren moeten worden aangepast. Aanleiding voor het onderzoek is een heftige allergische reactie bij een jongetje van zes jaar na een bloedtransfusie.

Het jongetje heeft een pinda-allergie en kreeg bloed van drie donoren die de dag voordat ze bloed gaven pinda's hadden gegeten. De artsen stonden voor een raadsel toen het kind heftig reageerde na de bloedtransfusie.

De moeder zei dat de symptomen leken op een aanval die het jongetje kreeg door zijn pinda-allergie. Het kind is ondertussen goed hersteld van de klachten.

Onbekend

Het was tot nu toe alleen bekend dat een patiënt een licht allergische reactie kan krijgen als hij bloed van een donor met een allergie krijgt. Het omgekeerde, dat een patiënt reageert op het bloed van een niet-allergische donor, was nog onbekend in de medische wereld.

Het UMC St Radboud publiceert vandaag over de gebeurtenis in het gezaghebbende vakblad New England Journal of Medicine.

Pinda-allergie is een ernstige aandoening, die snel medisch ingrijpen vereist. Ongeveer één op de honderd jongeren zou voor pinda's allergisch zijn. De aandoening komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl