Philips verbreedt onderzoek naar corruptie
Het onderzoek dat Philips doet naar aanleiding van de corruptiezaak in Polen richt zich ook op de Philipsvestiging in Hamburg. Dat bevestigt een woordvoerder van de multinational tegenover de NOS.
De vestiging in Hamburg had in de tijd waarin de Poolse zaak speelt de leiding over de activiteiten aldaar, maar ook in andere Oost-Europese landen. "Wij doen onderzoek naar Hamburg. Mochten we tijdens dat onderzoek aanwijzingen krijgen dat er ook elders zaken fout liepen, zullen we dat onderzoeken. Op dit moment is ons onderzoek uitsluitend gericht op de activiteiten in Polen", aldus Philipswoordvoerder Steve Klink.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het advocatenkantoor De Brauw en Blackstone en de accountants van PWC. Dit onderzoek loopt al sinds de zomer van vorig jaar.
Steekpenningen standaard
Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de verkoop van medische apparatuur in andere Oost-Europese landen op een vergelijkbare manier was georganiseerd als in Polen. De Poolse justitie heeft bij Philips in Warschau verkoopcontracten in beslag genomen. Uit deze stukken blijkt volgens justitie dat Philips standaard tien procent reserveerde voor "kosten die te maken hebben met de ondertekening".
De verkoopleider van Philips in Zuid-Polen heeft tegenover de Poolse justitie verklaard dat "de steekpenningen zo werden omschreven". Tegenover de NOS wordt dat ook door andere betrokkenen bevestigd.
Hoofdkantoor wist ervan
Een bron in Hamburg verklaart dat ieder contract standaard een post bevatte waaruit werkzaamheden voor het installeren van de apparatuur moesten worden betaald. Of daar ook daadwerkelijke werkzaamheden tegenover stonden, werd niet gecontroleerd.
"Dat deden we zo in Polen, Hongarije en alle andere Oost-Europese landen. Het was toegestaan, zelfs het hoofdkantoor in Best wist ervan. We hanteerden een soort maximum gebaseerd op wat was toegestaan vanuit het hoofdkantoor."
Nieuwe regeling
Volgens Arie Westerlaken, tot 2006 de belangrijkste juridische man (CLO) van Philips, was het tot eind jaren 90 niet ongebruikelijk dat Philips steekpenningen betaalde voor opdrachten. In 1998 heeft hij daar een einde aan gemaakt. Ook mochten medewerkers van Philips toen niet langer met contant geld over straat.
Daarnaast kwam er een nieuwe regeling: iedere provisie van meer dan 5 procent moet door de hoogste baas worden getekend. "Je weet precies waar de risico's liggen. In een paar landen in Oost-Europa, Afrika en Azië. Het leidt tot extra papierwerk, maar het is niet zo ingewikkeld om alert te zijn op de rekeningen."
Handelaar Marian Kulig verkocht jarenlang in opdracht van Philips apparatuur in Polen. Hij stapte in 2007 naar justitie. Volgens hem heeft Philips in Polen jarenlang ziekenhuisdirecteuren omgekocht om ervoor te zorgen dat ze alleen maar Philipsapparatuur zouden aanschaffen.
Hamburg
Uit de stukken die in het bezit zijn van de NOS blijkt dat de steekpenningen aanvankelijk door de Philips-vestiging in Hamburg werden betaald. Alle Poolse contracten moesten in die tijd worden goedgekeurd door het hoofd van de afdeling Oost-Europa in Hamburg. Marian Kulig: "Voordat Philips Polska werd opgericht, kwam de apparatuur uit Hamburg en daar kwam ook het geld voor de steekpenningen in Polen vandaan".
Volgens de Poolse justitie heeft Philips de stukken die mogelijk verwijzen naar het zwartgeldpotje vernietigd omdat naar zeggen van Philips stukken nooit zo lang worden bewaard.