NOS NieuwsAangepast

Skimmers verleggen terrein naar oplaadpunten

Skimmers richten zich steeds meer op oplaadpunten voor de chipknip. De apparaten worden zo aangepast dat criminelen allerlei gegevens van de pas kunnen lezen. Dat blijkt uit cijfers van betaalorganisatie Currence.

Ook onbemande betaalautomaten, onder meer bij tankstations, zijn steeds vaker doelwit, nu het skimmen bij traditionele apparaten moeilijker is geworden. Currence zegt verder dat de daders steeds geavanceerdere technieken voor het skimmen gebruiken.

Maatregelen

Skimmen op pinautomaten is met bijna 70 procent gedaald. De totale schade van skimmen op alle betaalautomaten was vorig jaar 45 procent minder. Dat komt volgens de organisatie door allerlei maatregelen zoals de speciale voorzetmondjes voor de invoer van de pas. Ook zou de politie meer daders van skimpraktijken hebben opgepakt en zouden banken hun detectiesystemen hebben aangescherpt.

Currence richt zich nu op het beveiligen van onbemande betaalautomaten en chipknipopladers, om zo de nieuwe skimtechnieken te bestrijden.

Zwart geld

De schade door andere soorten van fraude met bankpasjes, zoals diefstal, verdubbelde ten opzichte van 2009 en leverde een schadepost van 8,5 miljoen euro op. Currence weet niet waar die verdubbeling aan te wijten is.

Het bedrijf zegt wel dat het vaker voorkomt dat jongeren hun pas uitlenen aan mensen die er zwart geld mee opnemen. De uitlener van de pas krijgt dan een kleine vergoeding voor het gebruik van zijn pas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl