Op 9 mei dit jaar was de Kuip bij Feyenoord - Ajax ook leeg wegens coronamaatregelen
NOS Sport

Profsport kan doorgaan, betaald voetbal niet geraakt door harde lockdown

Het betaald voetbal en andere professionele sporten kunnen de komende weken gewoon doorgaan. Het demissionaire kabinet kondigde zaterdagavond een harde lockdown af in verband met de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. "Professionele sport kan doorgaan, zonder publiek", verklaarde demissionair premier Mark Rutte.

Veel sectoren gaan door de nieuwe maatregelen op slot. De harde lockdown, die zondagmorgen 19 december om 05.00 uur ingaat, blijft in elk geval tot 14 januari van kracht.

Betaald voetbal, met zondag de topper Feyenoord - Ajax in Rotterdam, kan doorgaan. Op 23 december zijn de laatste duels in de eredivisie voor de winterstop, die tot 14 januari duurt. In de Keuken Kampioen Divisie staan de laatste duels voor de winterstop op maandag 20 december geprogrammeerd. De eerste divisie wordt op vrijdag 7 januari weer hervat.

'Professionele sport mag doorgaan van kabinet'

Alle binnensportlocaties gaan op slot, zwemlessen uitgezonderd. De topsportcompetities in bijvoorbeeld zaalhockey, basketbal, volleybal, handbal, waterpolo mogen wel doorgaan. Daar heeft het kabinet eerder al besloten. De sportlocaties buiten mogen open zijn van 05.00 tot 17.00 uur, voor iedereen. Onder de 18 jaar blijven onderlinge partijtjes buiten mogelijk. Boven de 18 jaar moet het in tweetallen, op anderhalve meter van elkaar. Publiek is nergens toegestaan.

Naast het betaald voetbal kan ook een evenement als het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) schaatsen in Thialf doorgaan. Dat is met het oog op de Olympische Spelen in Peking (februari 2022) van groot belang. In Heerenveen wordt van 26 tot en met 30 december gestreden om de startbewijzen voor het olympische langebaantoernooi.

Rutte: "In de dagen voor 14 januari maken we een nieuwe afweging. Als de cijfers meevallen, komen we eerder bij u terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl