NOS Nieuws

Wekdienst 14/12: Fracties spreken over onderhandelaarsakkoord • Corona-persconferentie

Goedemorgen! Vandaag spreken de fracties over het onderhandelaarsakkoord waarover de leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie het gisteren eens zijn geworden. En het demissionaire kabinet houdt een persconferentie over het verlengen van de coronamaatregelen.

Eerst het weer. Het kwik stijgt naar een graad of 10 en het is overwegend bewolkt. Alleen in het noordwesten weet later nog even de zon door te breken. In het zuiden en zuidoosten blijft het nog enige tijd druilerig met wat regen of motregen. De zuidwestelijke wind waait matig, met een kracht van 3 tot 4.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het onderhandelaarsakkoord gaat naar de fracties van VVD, D66, CDA en de ChristenUnie. Als zij hun handtekening eronder zetten, wordt het akkoord morgen officieel gepresenteerd.
  • En het demissionaire kabinet houdt een persconferentie over de coronamaatregelen. Daarin wordt bekendgemaakt dat de huidige maatregelen tot zeker begin volgend jaar worden verlengd, zeiden bronnen eerder tegen de NOS.
  • Het demissionaire kabinet besluit ook of basisscholen toch een week eerder dicht moeten voor de kerstvakantie, vanwege de snelle opmars van de omikronvariant. Het Outbreak Management Team heeft het kabinet eerder geadviseerd een langere kerstvakantie te overwegen.

Wat heb je gemist?

Kabinet Rutte IV kende de langste formatie ooit. Het is in de parlementaire geschiedenis niet eerder gebeurd dat partijen elkaar publiekelijk zulke harde en persoonlijke verwijten maakten en toch nu toch samen in één kabinet verder willen.

"Het zal een herstelkabinet worden", zegt verslaggever Ron Fresen. "Met veel geld willen ze problemen aanpakken die lange tijd - ook onder eerdere kabinetten Rutte - zijn blijven liggen; klimaat, stikstof, de wooncrisis, maar ook armoedebestrijding en aanpakken van de ongelijkheid moeten belangrijke thema's in dit kabinet worden. Met al die plannen zullen ze ook aan herstel van vertrouwen moeten werken."

"Dit kabinet begint niet zoals meestal met het voordeel van de twijfel", zegt Fresen. "Na de toeslagenaffaire en het verloren vertrouwen - ook bij de corona-aanpak - moet Rutte IV van heel ver terug zien te komen."

"Dat kan alleen maar als ze erin slagen plannen te realiseren die oplossingen zijn voor de grote problemen. Politiek kwetsbaar is dat ze geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben en er zwak uitgedrukt niet bepaald een gunstig gezinde oppositie klaarstaat."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na de langste formatie ooit zijn de vier partijen van de huidige, demissionaire regering eruit hoe ze doorgaan in een nieuw kabinet. Dat ging niet zonder slag of stoot; de weg was lang en moeizaam.

Van 'functie elders' tot witte rook, bekijk de terugblik op de formatie:

Van 'functie elders' tot coalitieakkoord, terugblik op formatie

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl