NOS VoetbalAangepast

Kampioenschap Ajax laat sporen na

Het kampioenschap van Ajax heeft bij Jan Vertonghen letterlijk zijn sporen nagelaten. De aanvoerder hield een brandwond over aan zijn aanraking met een tramkabel.

"We hadden nog gezegd: opletten", aldus Vertonghen. "Maar we draaiden ons hoofd net weg en reden tegen die tramkabel aan. We hebben echt geluk gehad."

Vertonghen zat samen met Maarten Stekelenburg op het dak van de spelersbus. Toen ze de stroomkabel plots zagen, moesten ze meteen bukken. Daarbij viel de schaal uit hun handen. Een volgbus reed er vervolgens overheen, waardoor de schaal een flinke deuk overhield aan de rit.

Deuk in schaal blijft

Ajax laat de trofee echter niet opknappen. "De schaal blijft zo", legt trainer Frank de Boer uit. "Dit heeft een stukje geschiedenis. Het staat symbool voor het hectische jaar dat we hebben gehad. Als we over twintig jaar terugkijken naar deze schaal, herinnert iedereen zich dat."

De Boer denkt al na over versterkingen. Hij heeft interesse in Kolbeinn Sighthorsson (AZ) en Derk Boerrigter (RKC) en twijfelt over de komst van een linksbenige middenvelder. Verder hoopt hij dat Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen nog een jaartje blijven.

"Publiek was de winnaar"

Over één ding waren ze het bij Ajax maandagmiddag nog steeds helemaal eens. "Het publiek was de winnaar. Zij hebben er ons doorheen gesleept", riepen spelers en trainers in koor.

Nog nooit in de geschiedenis van de Arena trilde het beton zo hard op het ritme van emoties van 52.000 supporters. "Zeven jaar frustraties kwamen er uit", merkte Vertonghen. "Wat een kabaal, negentig minuten lang. FC Twente was geïmponeerd. We hebben voor iedereen gewonnen. Voor Rik van den Boog en Johan Cruijff, maar vooral voor en door onze fans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl