NOS NieuwsAangepast

Val Strauss-Kahn drama voor socialisten

De arrestatie van Dominique Strauss-Kahn is een drama voor de Franse Socialistische Partij. Met de populaire Strauss-Kahn hoopten de socialisten volgend jaar voor het eerst in 17 jaar weer het presidentschap te winnen. Maar die kans lijkt nu verkeken, zelfs als zou blijken dat hij op zijn hotelkamer in New York in de val is gelokt.

Een beroemd incident, twee jaar geleden in een mannentoilet in Pittsburgh. IMF-topman Strauss-Kahn en president Sarkozy ontmoeten elkaar tijdens een plaspauze op een top van de G20. "Ik heb meer dan genoeg van al die roddels over mijn privé-leven en zogenaamde schandalen en foto's die tegen mij zouden kunnen worden gebruikt. Ik weet dat ze afkomstig zijn van het presidentieel paleis. Zeg tegen je mannen dat ze ermee stoppen, want anders stap ik naar de rechter", zei Strauss-Kahn tegen de Franse president, opgetekend door het tijdschrift Le Point.

Dominique Strauss-Kahn is volgens veel Franse politicologen de enige socialist die Sarkozy kan verslaan bij de komende presidentsverkiezingen. Vandaar de geruchten dat medewerkers van de president alles doen om hem zwart te maken. Bijvoorbeeld door te wijzen op de luxe levensstijl van 'bling-bling-socialist' Strauss-Kahn. Zo verschenen de laatste weken in de media voortdurend foto's van hem in een Porsche.

'In de val gelokt'

Maar ondanks de mogelijke lastercampagne bleef hij stijgen in de opiniepeilingen. Daarom zijn zijn tegenstanders nu een stap verder gegaan, denken sommige Fransen. "Het is zo verbazingwekkend, hij moet in de val zijn gelokt", zei Christine Boutin, leider van de Franse Christen-Democratische Partij, over de arrestatie van Strauss-Kahn wegens aanranding van een kamermeisje.

Maar zelfs als de IMF-topman in de val blijkt gelokt, dan nog is volgens Franse analisten de politieke carrière van Strauss-Kahn voorbij. Alleen al de foto van zijn arrestatie in New York, met de handen geboeid achter de rug, is fataal voor zijn reputatie. Want hij mag dan een gerespecteerd econoom en politicus zijn, hij heeft ook een reputatie als rokkenjager die vaker vrouwen seksueel intimideerde.

Zo gaat een Franse schrijfster nu ook aangifte doen van aanranding bijna tien jaar geleden. Eerder zei ze dat hij met geweld haar bh losmaakte, haar broek probeerde te openen en dat ze moest vechten om hem van zich af te krijgen. Strauss-Kahn zou later tegen haar moeder (een partijgenote) hebben gezegd: "Ik weet niet wat er gebeurde, ik werd gek." Dat hij zaterdag in New York een kamermeisje zou hebben gedwongen tot orale seks, al dan niet als gevolg van een samenzwering, lijkt dan ook de definitieve nekslag.

Catastrofe

De Franse politicoloog Gérard Grunberg noemt de arrestatie een "politieke aardbeving en een catastrofe voor Frankrijk". De komende presidentsverkiezingen zijn volgens hem volledig op de kop gezet. Met als belangrijkste gevolg een grotere kans dat Sarkozy opnieuw president wordt, aldus Grunberg. En dat ook Marine Le Pen, de leider van het National Front, meer kans maakt. Bij een recente peiling was ze tweede, na Strauss-Kahn.

De socialisten moeten nu snel op zoek naar een nieuwe presidentskandidaat. Het zou voormalig partijleider François Hollande kunnen zijn, of de huidige partijleider Martine Aubry, die al heeft laten doorschemeren dat ze graag presidentskandidaat wil worden. Ook de kandidaat bij de vorige presidentsverkiezingen in 2007, Ségolène Royal, heeft haar nominatie al aangekondigd.

Maar geen van deze socialisten heeft het charisma van Strauss-Kahn. En al helemaal niet de populariteit. De Franse Socialistische Partij dreigt door de arrestatie van de favoriet nu weer als vanouds ernstig intern verdeeld te raken. Het eeuwige geruzie over wie de presidentskandidaat wordt, kan weer beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl